Картофите са много обичан от българите зеленчук, който присъства много

...
Картофите са много обичан от българите зеленчук, който присъства много
Коментари Харесай

Подправките, които правят картофите неустоими

Картофите са доста обичан от българите зарзават, който участва доста постоянно на трапезите ни. Можем да си приготвим картофи по най-разнообразни способи, също така ги прибавяме в супи, в гозби и в салати.

Изобщо, както и да сме си ги приготвили, те стават вкусни и доста елементарно се комбинират с други зеленчуци, както и с меса и не на последно място риба.

Месото в композиция със зеленчуците може да бъде мазно или по-сухо – и в двата случай, ще се получи добра манджа. За рибата не е нужен коментар – съвсем всякога гарнитурата за печена или пържена риба е салата от картофи или пък пържени такива.

До тук добре, само че знаем ли кои са подправките, които доста подхождат на картофите и допълват усета им? Като се замислим в другите гозби, които се съдържат картофи се поставят разнообразни артикули, по тази причина дано да кажем кои са най-подходящите подправки, които би трябвало наложително да прибавяме към картофите, без значение какво сме приготвили с тях.

На първо място това е копърът – не прекалявайте с количеството, само че и не го забравяйте, изключително на гозби като грах с картофи, или на обичаните картофи соте.

Една от забавните, само че по-рядко употребявани подправки за картофени вкусотии е самардала. Можете да я добавяте обилно към печени, задушени, сотирани и каквито и да било картофи.

И като става дума за копър, не можем да не отдадем нужното внимание и на магданоза – добавяйте го в края на готовата към този момент картофена яхния, също и наложително в гювеч и когато вършиме картофени кюфтета. Ако доста обичате и двата продукта, слагайте го и към салата от варени картофи.

 Картофена яхния

Ако сте си купили пресни картофи, наложително сложете розмарин и малко чесън, изпечете ги с бира в тавата или с вода и се наслаждавайте на прелестния им усет по-късно. Черен пипер може да сложите на картофена чорба или на гювеч. В единия случай надробен, в другия на зърна, само че не прекалявайте с количеството – прибавете напълно малко, единствено за усет.

Ако желаете да и приготвите печени картофи с подправки, прибавете червен пипер, чубрица, малко риган и сол. Объркайте всичко това, прибавете повечко лой и просто изчакайте хубаво да се запекат.

В случай, че сте фенове на кимиона, който, знаете, има доста мощен мирис, можете да го добавяте при картофите, в случай че сте приготвили картофи с пилешко месо. Не слагайте огромно количество, с цел да не загорчи гозбата. В някои краища на България кимионът е наложителна добавка и към яхнията.

Много домакини поставят джоджен, изключително в случай че картофите са приготвени с агнешко месо – усетът става необикновен, само че месото и подправката добре се съчетават и евентуално ще ви хареса. И защото в общи линии това са главните подправки, които би трябвало да имате в кухнята си, когато приготвяте картофи, да не пропуснем да споменем и чубрица.

Напоследък много подценена с появяването на всички други миризми, само че въпреки всичко чубрицата си остава на върха на зелените подправки. Добавяйте я в картофени кюфтета и яхния.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР