Кърменето не е никак лесна работа. Почти всяка жена има

...
Кърменето не е никак лесна работа. Почти всяка жена има
Коментари Харесай

Плодове и зеленчуци, подходящи за кърмачки

Кърменето не е по никакъв начин лесна работа. Почти всяка жена има кърма след раждането, само че практиката сочи, че малко са тези, които съумяват да захранят бебето си единствено и само с чудотворното мляко. Причините за прекъсване на кърмата могат да бъдат най-различи, в това число и стрес, психическо положение, следродилна меланхолия.

Най-важна обаче си остава храната, защото точно тя образува качеството и количеството на кърма.

Без подозрение плодовете и зеленчуците са от изключителна значимост. Не единствено за кърмещите дами, само че и за всички останали, които наблюдават здравословното хранене. Да се фокусираме обаче върху бебешкото мляко.

Бананът

 Плодове и зеленчуци, подобаващи за кърмачки

Бананът е един от най-мазните плодове и в същото време най-полезни за образуването на кърма. Мазната му текстура спомага за гъстотата на кърмата, а високата му калоричност, погълната индиректно от бебчето, му оказва помощ да си набави нужната сила и да се засити за задоволително дълго време.

Ябълки на стомах

 Плодове и зеленчуци, подобаващи за кърмачки

Ябълките също са измежду най-препоръчваните плодове за кърмещите мами. Те имат огромно наличие на витамини, измежду които по този начин значимите А и C, както и калций, калий, даже фолиева киселина, която се приема от дамите през цялата бременност. Крушите също са желани при кърмене. Ако крушата е същинска, то от нея ще изтече много огромно количество сок, което спомага за формиране на кърма, тъй като поемането на доста течности е извънредно значимо за кърмачките.

Не на цитрусите!

 Плодове и зеленчуци, подобаващи за кърмачки Снимка: Sevdalina Irikova

Всеки плод съдържа в себе си редица минерали и витамини, само че все пак има такива, които несъмнено не се предлагат за консумация, до момента в който дамата кърми. Най-общо казано, това са цитрусовите плодове, защото е потвърдено, че те усилват коликите при новородените, защото плодове като портокали, лимони и други от рода нервират стомаха. А въпреки всичко дано не забравяме, че каквото хапва мама, хапва и бебето, единствено че обработено в кърма.

Зелени листни зеленчуци за повече желязо

 Плодове и зеленчуци, подобаващи за кърмачки

От зеленчуците най-подходящи за кърмачките са зеленолистните зеленчуци като коприва и спанак. Те са доста богати на желязо, което несъмнено е належащо за положителното здраве на бебето.

Бобови храни в умерени количества

 Плодове и зеленчуци, подобаващи за кърмачки

Макар че доста експерти са срещу потреблението на бобови растения по време на кърмене поради риска от по-болезнени колики при кърмачето, то и доста са на противоположното мнение. Именно лещата, грахът, бобът са тези зеленчуци, които също са положителни източници на желязо и потреблението им в умерени количества е целесъобразна.

Картофи за насищане

 Плодове и зеленчуци, подобаващи за кърмачки

Друг потребен зарзават за кърмачките е картофът. Той засища и по едно и също време с това не се счита за алерген, тъй че потреблението му може да бъде в огромни количества.

Лук и чесън - всеки си взема решение

 Плодове и зеленчуци, подобаващи за кърмачки

Лук и чесън са също измежду много оспорваните артикули, що се отнася до кърменето. Те несъмнено са доста потребни и наситени с доста витамини, само че някои майки смятат, че придават избран усет на кърмата, който бебето не понася. Други пък са на мнение, че точно този друг привкус прави млякото по-неустоимо за кърмачето.

Почиствайте плодове и зеленчуците доста добре

Има хиляди хопотези и редица проучвания за това кой плод и зарзават по какъв начин работи на кърмата. Кой е потребен и кой не? Кой се счита за алерген и кой не? Най-важното е майката и бебето да бъдат спокойни, а плодовете и зеленчуците, без значение какви са, да бъдат измивани доста добре, с цел да се отстранен бактерии и препарати, които са поели по пътя си, до момента в който стигнат до корема на мамите.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР