Карантината на заразените с коронавируса вероятно ще бъде намалена. Въпросът

...
Карантината на заразените с коронавируса вероятно ще бъде намалена. Въпросът
Коментари Харесай

Карантината на заразените с Covid-19 вероятно ще бъде намалена


Карантината на инфектираните с ковид евентуално ще бъде понижена. Въпросът ще бъде обсъждан на експертен съвет в Министерството на здравеопазването идния вторник, разгласи новият министър Асен Меджидиев. Той показа екипа си и целите в своята работа. Националният проект за справяне с пандемията ще бъде поправен, откакто бъде разискван на експертен съвет. Предвижда се министърът на опазването на здравето да издава заповедите за налаганите здравни ограничения, а не районните здравни инспекции, както в послените месеци.

Ще бъде разисквано съкращаване на карантината за имунизирани лица след осъществяване на антигенен тест на 5 или 7 дни, сподели служебният министър доктор Асен Меджидиев. Той уточни: "Експертите би трябвало да се произнесат - и проф. Христова, и доцент Кунчев, и проф. Аргирова. Всички експерти, които работят в тази област, те могат да кажат какъв брой време е риска от заразяване при този вид на вируса сега, каква оценка вършат. Оценките ги вършим на седмична база към този момент. Затова и последната заповед не я издадохме за 15 дни, а за 7 дни. Стараем се обществото да бъде оптимално разтоварено ".

Предвижда се от идната седмица с електронно направление от персоналните лекари да се назначават безвъзмездни проби за пациентите. Ще има мобилни екипи за тестване и за имунизации за мъчно наличните и отдалечените места.

Подсигурени са задоволителен брой интензивни кревати и лекарства в лечебните заведения при възможна нова вълна от ковид, сподели доктор Асен Меджидиев. През идната седмица на среща с Министерството на образованието ще бъдат разисквани ограниченията и подготовката на новата образователна година. Работна група ще разисква механизъм за остойностяване на лекарския и сестринския труд, който ще бъде включен в разпоредба, като ще се употребяват модели от разнообразни европейски страни.

От идната седмица стартират инспекции в лечебните заведения в страната на инцидентен принцип. Ще бъдат проверявани и медицинските центрове в огромните курорти поради сигналите за високи цени, сподели доктор Меджидиев.

"Проверката, която назначаваме, е първо за равнището на съоръжение в тези кабинети или заведения, за спазването на разпоредбите от страна на РЗИ и другите контролни органи и това, което ще желаеме, е базата, на която се образуват тези ценоразписи в тези частни центрове. "

Задействана е процедура за обезпечаване на по една спомагателна кола за спешна помощ за огромните курорти, която да работи и през идващия сезон.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР