Каракачанската овчарка или българското овчарско куче е нашият принос към

...
Каракачанската овчарка или българското овчарско куче е нашият принос към
Коментари Харесай

Обучение и дресировка на каракачанска овчарка

Каракачанската овчарка или българското овчарско куче е нашият принос към овчарските породи, който заслужава да се гордеем с него. Това е властно и гордо животно, самоуверено и респектиращо, както и доста без значение.

Каракачанката има мощно изразена самостоятелност, доста храбро куче е, с корав и балансиран темперамент. Териториалните му защитни качества са подчертани и това прави породата подобаваща за надзирател на стадата или имуществото на стопанина.

Тези черти на характера на БОК дефинират и работата на стопанина във връзка с социализация и дресура на каракачанската овчарка.

Всички експерти и притежатели на такива кучета предлагат дресировката на каракачанката да стартира доста рано, още до момента в който кутрето е напълно малко, защото нравът на това животно може да сътвори проблеми с прояви на експанзия по-късно.

За благополучие при развъждане на каракачанката тя се приспособява елементарно към средата, в която е сложена, и е възприемчива във връзка с образованието, само че построяването на привички става постепенно, с доста непримиримост. Този развой никога не трябва да се подценява или неглижира, тъй като другояче каракачанката може да се трансформира в неконтролируемо свирепо куче.

Много е значимо каракачанката от рано да се научи да се държи съответно на обстановките, в които попада. За задачата би трябвало постоянно да се извежда на мотив и да води деен метод на живот.

 Каракачанска овчарка

В последните години каракачанското овчарско куче се селекционира да бъде защита без да му се подава команда, а това от своя страна води до набези и хапане, които е мъчно да се предскажат. Ако тази порода живее в градска среда, нужно е да се дресира да дава отговор на избрани команди по отношение на ежедневния живот.

Що се отнася до ролята на надзирател на стада, каракачанката няма потребност от образование, тази активност е заложена в природата на животното, тъй като то постоянно е предписание това - да пази стадата. Това е част от инстинктите на каракачанката и тя няма потребност в този момент да се учи да бъде асистент на пастира и надзирател на стадото. Това е работата, която ще направи кучето щастливо.

А в случай че към момента нямате българско овчарско куче, вижте разгласи и цени за каракачанка.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР