Капуцините са вид маймуни, които са получили наименованието си благодарение

...
Капуцините са вид маймуни, които са получили наименованието си благодарение
Коментари Харесай

Капуцини - всичко за широконосите маймуни

Капуцините са тип маймуни, които са получили наименованието си с помощта на цвета на козината си, който припомня за расото на духовник капуцин. Капуцини са тип, който е заплашен от изгубване, по тази причина залавянето им за продажба на частни колекционери и зоопаркове се санкционира строго.

История на Капуцините

Смята се, че Капуцините са се появили на планетата ни преди към 100 милиона години. Днес Капуцините могат да сесрещнат в Южна Америка, както и в Централна Америка. Капуцините избират екваториалните гори, които им оферират заслон и обилие от храна.

Капуцини живеят по дърветата и доста рядко слизат на земята, където обаче са също по този начин пъргави и бързи, както и в короните на високите дървета, които са техен дом. Капуцини са приети за едни от най-умните маймуни поради високия си интелектуален капацитет макар дребния си размер.

Как наподобяват Капуцини

Капуцините са наричани шикороконоси маймуни поради прекомерно огромното разстояние сред ноздрите. В горната си част носът на Капуцини е стеснен, само че надолу се уголемява доста. Ръстът на Капуцините не надвишава 60 сантиметра, като също толкоз е дълга и опашката на маймуните.

Капуцините тежат от кг и половина до 5 кг според от тяхната вариация. Очите на Капуцини са кръгли и кафяви. Лапите на Капуцините приключват с добре извити нокти и припомнят човешки длани. Лапите на Капуцини са покрити единствено с кожа, нямат четина.

Опашката на Капуцини е доста добре развита, защото е нужна на този тип маймуни, с цел да се захващат с нея за клоните на дърветата. Въпреки това обаче опашката не е толкоз мощна, че Капуцинът да може да увисне с цялата си тежест единствено върху нея. Опашката на Капуцини е дълга и тънка, покрита с четина, само че върхът й е безусловно гол.

Козината на Капуцините е тъмнокафява или черна, има светложълти петна на шията, гърдите и раменете на животните. Съществуват повече от 20 разновидности на Капуцини. Една от най-дребните разновидности на тази маймуна са Белочелите Капуцини. Те са покрити с тъмна четина, която на коремчето е бяла на цвят.

Муцуната на Белочел Капуцин е с кант от бяла четина. Траурният Капуцин е с тъмнокафява четина и черно леке във тип на триъгълник върху главата. Капуцинът Каапори има по-фино тяло от другите разновидности на тези маймуни. Капуцинът Каапори е със светли петна на раменете и черни петна по главата.

С какво се хранят Капуцините

Капуцините се хранят с разнообразни типове плодове, ядки, семена, цветовете на дърветата, както и със сочни млади листа. Капуцините също по този начин хапват на драго сърце разнообразни типове дървесни жаби и постоянно унищожават гнездата на птиците, с цел да изядат яйцата им или новоизлюпените птичета.

Капуцините употребяват принадлежности, с цел да се хранят - тези умни маймуни чупят черупките на ядките с камъни. Ако плодовете, които намерят, са незадоволително узрели и прекомерно твърди, Капуцините ги удрят в клоните на дърветата, до момента в който не омекнат задоволително.

Когато заловен дървесни жаби, Капуцините ги търкат в кората на дърветата, защото доста постоянно тези жаби са покрити с отровна слуз. Капуцините от време на време хапват разнообразни типове гущери, които съумяват да заловен. Не са редки случаите, в които Капуцините хващат катерици.

Капуцини демонстрират изключителна просветеност в лова на птици. Те намират храна, която птиците избират и я струпват на комфортно за тях място. В момента, в който птиците долетят, с цел да се нахранят, Капуцините ги нападат и ги хващат с невероятна експедитивност и сръчност.

 Маймуна капуцин Снимка: Nicman/pixabay.com

Капуцини се хранят и с разнообразни типове инсекти и червеи. Ако дълго време не намерят храна, Капуцини са в положение да се приближат към жилищата на хората, които другояче заобикалят. Капуцини от време на време опустошават селскостопанските насаждения, с цел да могат да се нахранят и да оцелеят.

Размножаване на Капуцини

Групата Капуцини се управлява постоянно от най-силния зрял мъжага. Той обаче няма искания във връзка с чифтосването и не се бие с младите мъжкари, а дава на женските да избират с кого желаят да се чифтосат.

Въпреки това обаче младите мъжкари се бият безпощадно, с цел да покажат силата си пред женските Капуцини. Бременността продължава към 160 дни, след което на бял свят се появява единствено едно малко. Много рядко се раждат две дребни, само че това затруднява майката в развъждането им. В такива случаи в развъждането оказват помощ и други женски от групата.

Женските Капуцини раждат един път на две години, тъй като след раждането си дребното остава с тях повече от година и половина. Първите дни бебетата висят върху коремите на майките си, а през идващите три месеца от живота си дребните Капуцини прекарват на гърбовете на майките си, като се реалокират на гърдите им понякога, с цел да сучат.

Когато станат на 6 месеца, те към този момент са изцяло независими, само че остават с майката още най-малко година. През цялото това време майката им обезпечава мляко, макар че те от дълго време могат да се хранят с твърда храна. Полово зрели женските Капуцини стават към седмата година от живота си, а мъжките - едвам след края на десетата си година.

От време на време младите мъжкари влизат в борба с остарелия водач на групата, с цел да го изместят. В такива случаи всички дребни са подложени на риск от изтребване, защото новият водач желае да заплоди женските и да откри нови правила в групата.

Любопитни обстоятелства за Капуцините

Капуцини се придвижват на групи, които се състоят от 10 до 40 маймуни. Капуцини се придвижват на четири лапи, само че от време на време се изправят и вървят единствено на две. По цели дни Капуцини се хранят, играят и се грижат за козината едни на други.

Капуцини доста елементарно възприемат и се поддават на образование като други обществени животни, включително котки, кучета, зайци, чинчили. Интересен факт е, че Капуцини всеки ден натъркват козината си с разнообразни растения, с цел да дезориентират хищниците. Естествени врагове на Капуцини са хищни птици и разнообразни типове хищници.

Колкото е по-голяма групата на Капуцини, толкоз по-голям късмет имат да се борят и защищават от нападението на хищниците. Когато са атакувани от див звяр, Капуцини се сгъстяват в група, която защищава дребните от нахлуване. Най-възрастният и умел мъжага се отделя от групата, с цел да нападне хищника и да го изгони, постоянно към него се причисляват други зрели мъжкари.

Сред типовете, които могат да се отглеждат у дома, са Капуцинът Фавн и Капуцинът Апела. Те са с размера на котка и са подобаващи за развъждане в домашни условия, само че единствено в случай че образованието и опитомяването им е почнало от най-ранна възраст. Обикновено това се случва, когато дребното на Капуцин е открито в гората, откакто се е изгубило поради офанзива на групата от хищници, само че по някаква случайност е оживяло.

В зоопаркови условия Капуцините живеят до 40 години. Тези интелигентни маймуни имат доста изразителна гримаса на муцуната и поддържат връзка посредством гримаси, както и посредством издаваните от тях звуци, които са извънредно разнородни. Още от шестия си месец Капуцини могат да се смеят, да плачат и да вършат най-различни гримаси, които са отражение на техните усеща.

Капуцини не обичат непознати представители на своя тип и когато към групата им се приближи чужд, те го атакуват и в множеството случаи го убиват.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР