Капитанът на Байерн (Мюнхен) и националния отбор по футбол на

...
Капитанът на Байерн (Мюнхен) и националния отбор по футбол на
Коментари Харесай

Капитанът на Германия запя хърватска националистическа песен

Капитанът на " Байерн " (Мюнхен) и националния тим по футбол на Германия Мануел Нойер беше сниман да пее дискусионна ария по време на ваканцията си в Хърватия. В клипа, публикуван във видеоплатформите и обществените мрежи, се вижда и чува по какъв начин 34-годишният вратар от Гелзенкирхен припява с цяло гърло на група мъже, изпълняващи Lijepa li si ( " Красива ли си " ) под съпровода на китара и акордеон в крайбрежно заведение.

Нойер беше на отмора в балканската страна дружно със своя персонален треньор Тони Тапалович. Миналия месец ветеранът оказа помощ на баварците да завоюват осмата си поредна купа в Бундеслигата и преподписа контракта си с клуба до 2023 година Тапалович е роден в Германия, само че е с хърватски генезис, а брат му Филип Тапалович даже има три мача за националния тим на Хърватия.

Все още не е ясно дали Нойер схваща смисъла на думите в песента, която се смята за всекидневен химн на хърватската футболна " репрезентация ". Мениджърът на вратаря изрично съобщи пред немския в. " Билд ", че клиентът му не приказва хърватски. Въпреки това от записа проличава, че немският футболист пее много решително с останалите мъже.

Песента Lijepa li si е написана през 1998 година от известния с националистическите си възгледи хърватски поп-рок реализатор Марко Перкович, прочут и като " Томпсън " поради присъединяване му като вокалист в учредената от него едноименна фолк-метъл тайфа. В текста на " Красива ли си " се изреждат всички хърватски райони (Загора, Загорие, Славония, Далмация, Лика, Истра), както и противоречивата зона Херцег-Босна, станала част от територията на Босна и Херцеговина с Вашингтонското съглашение от 1994 година

Самото название Томпсън идва от модела автомат, с който Перкович персонално се бори във войната за самостоятелност на Хърватия при започване на 90-те години на ХХ век. Критикуваният музикант дълго е свързван със актуалните националистически формирования в страната, повлияни от пронацисткия режим на Анте Павелич, родил крайнодясното движение " Усташи ". По време на Втората международна война то избива над 100 000 души в концентрационни лагери, множеството от тях сърби, евреи и роми.

Самият Марко Перкович отхвърля да симпатизира на " Усташи ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР