Капитал Градове - Пловдив, Капана © Цветелина Белутова Още по

...
Капитал Градове - Пловдив, Капана © Цветелина Белутова Още по
Коментари Харесай

"Гозбите на мама" в Капана

Капитал Градове - Пловдив, Капана

© Цветелина Белутова Още по тематиката
София си има конкуренция

Пловдив към този момент не е единствено привлекателен център за заводи, а и за обществен живот. Сега му остава да потвърди, че може да направи идващия скок в развиването си към културна и иновационна столица
12 май 2018 Статията е част от специфичното издание на " Капитал Градовете: Пловдив ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Рафи Календериан е кръстил пловдивския си ресторант " Гозбите на мама " (Mayriges). Неговата ливанска фамилия има заведения за хранене освен в родния му Бейрут, само че и в Дубай, където среща своята българска брачна половинка Кристина. И разумно идва в мултикултурния Пловдив. Откриват фамилния си ресторант на 7 юни 2016 година на две улички от " Капана ".

" За ресторанта най-трудно се намират подправките. Например сумак – това е дървесна фалшификация с лимонен мирис, която я има, да кажем, и в Турция, само че не е същото. Затова положителните подправки си ги поръчвам от Ливан. Това са ароматите от детството ми, това са спомените ми и желая да са същински – ливански. Моето семейство купува сумак от ливанските села и ми праща подправката. Купувам от Ливан даже кимион, тъй като българският е друг от ливанския ", споделя ливанският занаятчия готвач.

Рафи и Кристина знаят, че освен усетите, само че и методът на хранене в Ливан е по-различен. И това е скъпото. Започва се с разнообразни " разядки ": хомос (или хумус) - от нахут, мотабил – от печен патладжан, телешки кюфтенца, постни сарми, които се сервират студени. После идва салата и тогава - главното ядене и десерт.

Фотограф: Дневник В ресторант " Гозбите на мама " (Mayriges) храната е присъща за Бейрут. Но пък е друга от храната в Триполи. С какво ще посрещне другари, които биха пристигнали от Ливан? " Най-вероятно ще им направя обичайна мудардара. В Бейрут в никакъв случай не го подготвяме с кимион. Другаде поставят. И също кафта бел сание ", споделя Рафи Календериан.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР