Капещ камък, намиращ се край град Кърджали, лекува заекване, уроки

...
Капещ камък, намиращ се край град Кърджали, лекува заекване, уроки
Коментари Харесай

Капещият камък в Родопите, който лекува заекване, уроки и уплах

Капещ камък, намиращ се край град Кърджали, лекува заекване, уроки и уплах. Уникалното място е известно и като Дамла кая.

Легендата споделя, че извирането на водата тук не е по никакъв начин инцидентно. Местните хора от село Старейшино описват по какъв начин преди доста години оттова е минал Яран Баба, съпроводен от 40 сподвижници… Яран Баба седнал да си отдъхне и да обядва точно в тази околност.

Всички седнали, хапнали, само че ожаднели. Сподвижниците му потърсили вода в близост, само че не съумели да намерят такава. Тогава Яран Баба блъснал близката канара с пестник и от нея бликнала чиста вода.

След като утолили жаждата си и напълнили всички мехове с вода, те запушили извора с вълна от боязън, че водата ще се трансформира в проливен дъжд и ще навреди на близките села. Оттогава до през днешния ден водата се стича на капки от скалата. Оттам идва и името на мястото – Дамла кая (в дословен превод от турски – Капещият камък).

Местните споделят, че се къпят в извора за здраве. Топят и рожбите си. Те имат вяра, че вълшебната вода лекува заекване, уроки и уплах. Затова тук идват хора от всички краища на България и от чужбина.

В непосредственост до Дамла кая се намира и друга канара, за която се твърди, че е целебна. Това е каменен блок под формата на четириъгълник. Местните имат вяра, че този, който успее да се провре през отвора на Дупчевия камък, вечно ще се сбогува с болежките си. Този, който е болен, би трябвало да премине през въпросното провирало три пъти в посока, противоположна на часовниковата стрелка. След този значим обред, той би трябвало да завърже късче от дрехата си на близките шубраци. Затова регионът на камъка е посипан с всевъзможни парцалчета.

В непосредственост до тези места се намира и дървена джамия на име " Йеди къзлар “ ( " Седемте моми “). Интересното е, че тя е съвсем на 500 год. и в дъбовите талпи, от които е построена, няма нито един гвоздей. Преди да стигнат лековитите камъни, локалните хора минават през дървената джамия, напомня lekuva.net.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР