Кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската

...
Кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската
Коментари Харесай

Денят Х - ще подкрепи ли ЕП Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК?

Кандидатурата на Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейската комисия ще бъде гласувана от Европейския парламент (ЕП) през днешния ден, 16 юли. Самото гласоподаване ще се организира в 19:00 часа тази вечер, а тази заран, в 10:00 часа българско време, немският министър на защитата ще се изправи обществено пред евродепутатите в опит да ги убеди да я поддържат.
В навечерието на вота германката направи редица обещания, пробвайки да завоюва поддръжката на групата на социалистите (ПЕС) и групата на зелените. Фон дер Лайен даде обещание обективна минимална заплата за служащите в Европейския съюз и по-високи налози за софтуерните колоси. За да се хареса на Зелените, германката сподели, че ще работи въглеродните излъчвания на Европейски Съюз да бъдат съкратени до 2030 година не с 40% по отношение на 1990 година, както плануват досегашните проекти, а с 55%.
Двете най-големи парламентарни групи в Екологичен потенциал не са удовлетворени, откакто техните претенденти Манфред Вебер и Франс Тимерманс бяха отхвърлени Европейския съвет, показва БГНЕС. Все отново се чака 182-та евродепутати на Европейската национална партия да поддържат Урсула фон дер Лайен, въпреки че да вземем за пример българският евродепутат Радан Кънев предизвести, че не може да одобри компромис за Фон дер Лайен в подмяна на занемаряване на натиска на Европейски Съюз по въпроса в върховенството на правото в България, Румъния, Унгария и Полша. Тя се бори за 153-те депутати на социалистите от ПЕС и 108-те на либералите от " Обнови Европа ".
Европейският парламент има 751 депутати, само че сега са с четирима по-малко, което значи, че Урсула фон дер Лайен се нуждае от 374 гласа, с цел да стане ръководител на Европейската комисия.
Ако Фон дер Лайен завоюва поста с гласове на крайнодесните, националистите от Източна Европа или английските евродепутати, легитимността ѝ като мощен водач на Европейска комисия може да бъде компрометирана. Ако евродепутатите отхвърлят Урсула фон дер Лайен, това ще е следващ удар против Общността след проблемите с Brexit и засилващия се националистически популизъм.
Отхвърляне на Урсула фон дер Лайен ще бъде проблем и за 28-те водачи, които стигнаха до нейната кандидатура след 3 дни мъчителни договаряния. Те ще би трябвало да се съберат отново и в границите на месец да предложат на евродепутатите друга кандидатура.
Какви са предварителните настройки измежду българските евродепутати - научете в този материал!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР