Кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол

...
Кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно наследство на Филипопол
Коментари Харесай

Голямата базилика на прага на ЮНЕСКО

Кандидатурата на Епископската базилика и римското мозаечно завещание на Филипопол беше включена в Индикативния лист на ЮНЕСКО за значими културни и естествени обекти, оповестиха от Центъра за международното завещание на ЮНЕСКО в писмо до министъра на културата Боил Банов.

Включването в Индикативния лист на ЮНЕСКО е първата стъпка, която една страна би трябвало да направи, кандидатствайки със собствен обект в Списъка на международното завещание, изясняват специалисти. Според тях, правенето и поддържането на показателен лист е значимо, защото Комитетът за международно завещание не може да преглежда номинация, в случай че обектът не е авансово включен в индикативния лист на страната - страна по Конвенцията.
Всички периоди по регистриране в листата на ЮНЕСКО на Епископската базилика и античните мозайки на Филипопол са спазени, допълват от екипа, който работи по техническия проект  за създаване на защитно покритие на Епископската базилика на Филипопол. Първите резултати се чакат след месец юли.

Епископската базилика на Филипопол е измежду главните планове на Пловдив за " Европейска столица на културата през 2019 година Затова Фондация " Америка за България " и Община Пловдив си партнират сполучливо в създаването и реализирането на плана, в който ще бъдат вложени близо 17 млн. лева Това е най-големият раннохристиянски храм от IV-VI в., открит на територията на България, и един от най-големите на Балканския полуостров. Тя е извънредно скъп и необичаен монумент, освен това в международен мащаб, тъй като носи значима информация за целия интервал сред IV-VI век, за проникването и разпространяването на християнството във Филипопол, за образуването и развиването на раннохристиянската архитектура и изкуство.

„ Епископската базилика в Пловдив със непокътнатите в нея мозайки е неповторим монумент, с който България се гордее. Включването  в индикативната листа на ЮНЕСКО е още един щрих към приноса на страната ни и съответно на Пловдив, един от най-старите градове на континента, в опазването на културното завещание “, сподели министърът на културата Боил Банов. По думите му, базиликата е измежду най-впечатляващите паметниците по българските земи от Римската ера. По тази причина министерството уверено поддържа самодейността на Община Пловдив и Фондация „ Америка за България “ за включването  в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО.

„ Благодарим за съдействието и поддръжката в осъществяването на Конвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание “, написа госпожа Мехтилд Рослер, шеф на Центъра за международното завещание.

„ За Фондация „ Америка за България “ е привилегия да поддържа връщането към живот на  Епископската базилика и мозаичните шедьоври на Филипопол, тъй като имаме вяра, че са значима част освен от българското, само че и от международното културно завещание “, сподели президентът на фондацията Нанси Шилър.

Кметът на Пловдив Иван Тотев акцентира, че новината е значима освен за Пловдив, само че и за цяла България.

„ Включването на Базиликата става факт по време на първото председателство на България на Съвета на Европейския съюз и Европейската година на културното завещание и по този начин потвърждава, че сплотяващи за Европа са културата, образованието и общите ни полезности “, сподели българският дипломат във Франция Ангел Чолаков.

Плановете са през май или юни да започва същинската работа по експониране на мозайките и разкритата археология в двуетажна постройка " капак ", ситуирана в пространството пред католическия храм Свети Лудвиг. Цялостно ще се рехабилитира и територията към Понеделник пазара като естествено продължение на основната пешеходна зона на Пловдив. Целта е строителството да завърши през 2019 година, с цел да може обектът да бъде посетен от стотиците хиляди посетители на града.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР