Кандидатите за членове на новия Висш съдебен съвет от квотата

...
Кандидатите за членове на новия Висш съдебен съвет от квотата
Коментари Харесай

Кандидати за членове на ВСС обсъдиха със съдии в Монтана необходимостта от реформи в системата

Кандидатите за членове на новия Висш правосъден съвет от квотата на съдиите Дора Михайлова – зам. ръководител на Окръжен съд – София, и Владимир Вълков – арбитър в Софийски градски съд, се срещнаха със съдии от Окръжен съд – Монтана и разискаха с тях концепциите си за промени в активността на Висш съдебен съвет и в правосъдната система.
„ Отворен диалог за проблемите в правосъдната власт в България и пътищата за тяхното решение “, нарекоха визитите си в съдилищата в страната двамата претенденти. Основно място измежду дискутираните тематики заеха нуждата от усъвършенстване на процедурите за осъществяване на състезания за съдийски длъжности, въвеждане и отстояване на ефикасни ограничения за задържане на фрагменти в съдилищата отвън огромните градове, хода на плана за развиване на електронното правораздаване, възходящата натовареност на магистратите по места и медиацията като прийом за извънсъдебно решение на спорове и разногласия. Евентуални промени в правосъдната карта на България би трябвало да бъдат не самоцел, а разследване от ново административно-териториално разделяне на страната. Достъпът на всеки жител, и от най-малките селища, до правораздаване би трябвало да бъде обезпечен, обявиха претендентите за Висш съдебен съвет.
„ Висшият правосъден съвет би трябвало да подържа непрекъсната връзка със съдийското съсловие и дължи по-голяма интензивност в контактите си с изпълнителната власт за решение на проблемите на правосъдната система! “, заявиха Михайлова и Вълков.
15 претенденти бях позволени от Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет до присъединяване в избора на членове на бъдещия Висш съдебен съвет от квотата на съдиите. Висш съдебен съвет е върховен административен орган на правосъдната власт в България и се състои от 25 членове, 11 от които се избират от Народното събрание и 11 - директно от всички съдии, прокурори и следователи. Мандатът на изборните членове на Висш съдебен съвет е петгодишен. Членове на Висш съдебен съвет по право са ръководителите на Върховния касационен съд (ВКС), на Върховния административен съд (ВАС) и Главния прокурор. Общото заседание на съдиите ще избере новите 6-ма членове на Висш съдебен съвет от квотата на съдиите на 18 и 25 юни т. г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР