Канадският премиер Джъстин Трюдо коментира в понеделник по време на

...
Канадският премиер Джъстин Трюдо коментира в понеделник по време на
Коментари Харесай

Канада обмисля директен износ на втечнен газ за Европа

Канадският министър председател Джъстин Трюдо разяснява в понеделник по време на взаимна конференция с немския канцлер Олаф Шолц в Монреал, че страната обмисля пряк експорт на полутечен природен газ (LNG) до Европа.

“От държавна позиция, облекчаването на процесите е нещо, което сме подготвени да създадем. Ще проучим способи, с цел да забележим дали има смисъл да изнасяме LNG и дали има бизнес причини за експорт на LNG непосредствено в Европа ”, съобщи Трюдо добави, че Канада ще “направи всичко допустимо, с цел да способства за международните енергийни доставки ”.

Трюдо също по този начин акцентира, че страната “проучва всички други благоприятни условия да помогне на германците и европейците в кратковременен проект, защото те са изправени пред същинско предизвикателство през идната зима ”.
Само преди две седмици “Булгаргаз ” разгласи търг за доставки на полутечен природен газ.
Полемиката към това дали ще България ще има гориво за зимата или не, обаче се разшириха.

Стигна се до там, че
Хубаво е занапред да стартираме да си приготвяме бъдещите контракти, включително и с “Газпром ”.
Това съобщи членът на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия и в ефира на Българска национална телевизия.

“Икономика без надеждни източници на сила – няма по какъв начин да се случва.

И заради тази причина ще бъдем още по-категорични от позиция отбрана на ползите на енергийната сигурност като детайл от националната, и на енергийната сигурност като детайл от икономическото развиване, включително и на обществената политика на България.

В последно време и представители на Демократична България, и от Политическа партия започнаха да се изричат в интерес на това, което ние от дълго време приказваме, че освен, само че без “Газпром ” мъчно може да решим газовите проблеми в България.
Това е политика, която ние водим през цялото време и тя стартира да получава все по-широка поддръжка ”, заключи Ерменков за целите на левицата в бранш енергетика.
“Хубаво е занапред да стартираме да си приготвяме бъдещите контракти, включително и с “Газпром ”.

Говорим, че азерския газ е доста на ниска цена сега, само че това е по този начин, тъй като контрактуван по формулата, по която имахме контракт с “Газпром ” преди да преминем към спотовите цени.

Ако бяхме останали на тази формула, в този момент щяхме да имаме цена на “Газпром ” – същата като на азерския газ ”, изясни членът на ИБ на Българска социалистическа партия за газовите доставки.

Таско Ерменков бе безапелационен, че досега не е видял служебното държавно управление да взима каквито и да са решения в енергетиката и разкритикува измененията в “Булгаргаз ”.
“Нищо неизбежно не виждам.
Преди да се предприеме каквото и да било, би трябвало да сме сигурни в това по какъв начин ще се отрази на бъдещия ни арбитражен спор с “Газпром ”.

Това към този момент е неизбежно. Арбитраж ще има и той ще е за милиони.

Това пък е мнението на някогашния министър на енергетиката Трайчо Трайков.

“Дори да, България може да се окаже в обстановката на единия ден да има контракт, а на другия – не.

Ако сключите контракт с естествен търговски снабдител, той споделя докога и на каква цена важи офертата му.
Тук имате контракт, а на следващия ден нямате.
Формулата на газпромския газ е следната: 70% от цената е обвързвана към абурдно скъпия газ от тържищата и 30% е като азербайджанския.

Като съберете 70-те и 30-те %, ще стане нещо по-евтино от борсовата цена, само че доста по-скъпо от този от Азербайджан ”, разяснява още Трайков пред bTV.

Според водача на “Възраждане ” Костадин Костадинов, не “Газпром ”, а България е нерешителен сътрудник.

“Предишните ръководещи скъсаха връзките с Русия и направиха терористичен акт.

Не виждам по какъв начин в този момент тези хора желаят да се договаря с “Газпром ”.

Според мен би трябвало да стартираме незабавно договаряния, с цел да осигурим контракт и за след 1 януари 2023 година, само че не мисля, че съветската страна ще преглътне обидата, която им нанесохме.
“Газпром ” е благонадежден снабдител на газ.
Тяхното решение пристигна като отговор на наложениете наказания от Европейския съюз, от който част е и България. Ние предупредихме за това още февруари месец. България е нерешителен сътрудник, не “Газпром ” ”, сподели Костадинов.

“България няма интерес от разкъсване на връзките с Русия ”, добави той пред bTV.

Междувременно от “Продължаваме смяната ” излязоха с изказване:

„ Беше ни показано едно само решение, а точно „ Газпром Експорт “. Разговори с „ Газпром Експорт “ са водени неведнъж и от предходния кабинет, само че това не даде резултат. Най-вероятно няма да даде резултат и в този момент, а зимният сезон следва. Сериозно би трябвало да се прегледат опциите за различни доставки “, декларира Радослав Рибарски от „ Продължаваме Промяната “.

Напомняме, че в границите на сегашния кабинет беше основан Кризисен щаб по въпросите на енергетиката, още на трети август. Ден по-късно гръцки публични представители, в това число представителят на гръцкия кабинет, Янис Иконому, оповестиха, че потенциалът на терминала в Ревитуса ще бъде съвсем подсилен до края на август.

При съществуването на свободен потенциал за разтоварване за нас остава мистерия за какво контрактуваните количества газ от Съединени американски щати бяха отказани. Отказът от контрактувани количества за нас би означавал, че газовите потребности за есента и зимата са обезпечени, само че от днешното известие разбираме, че това не е по този начин, а България е тласната към това още веднъж да договаря с „ Газпром “, които едностранно нарушиха настоящия си контракт с нашата страна.

 

 

 
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР