Канада ще разположи два военни кораба край бреговете на Хаити

...
Канада ще разположи два военни кораба край бреговете на Хаити
Коментари Харесай

Канадски военни кораби заемат позиции край Хаити

Канада ще разположи два военни кораба край крайбрежията на Хаити през идващите седмици, с цел да следят засегнатата от рецесията страна и да поддържат локалната полиция, разгласи министър председателят Джъстин Трюдо.

Разполагането на военноморски кораби от Канада идва, откакто патрулни самолети с разследващи качества бяха изпратени за няколко дни по-рано този месец, с цел да оказват помощ на локалните управляващи.

Говорейки на среща на карибски водачи в бахамската столица Насау, той сподели, че корабите ще „ организират наблюдаване, ще събират разследваща информация и ще поддържат морско наличие край крайбрежията на Хаити през идващите седмици “. На конференция по-късно той сподели, че фрегатите ще “подпомогнат националната полиция на Хаити в напъните й да управлява активността на бандите ”. Той също по този начин сподели, че самото им наличие в залива на Порт-о-Пренс евентуално ще разубеди бандите да употребяват водния път за незаконни действия. Хаити, най-бедната страна в западното полукълбо, е затънала от години в циничен кръг от филантропични, стопански и политически рецесии, изострени от бруталното принуждение на банди. Миналия петък висшият чиновник по правата на индивида на Организация на обединените нации Фолкер Тюрк прикани за разполагане на интернационалните сили в Хаити, с цел да помогне да се постави завършек на този „ жив призрачен сън “.

Трюдо сподели след среща с премиера на Хаити Ариел Хенри, че Канада “е доста загрижена за продължаващите безредици и неустойчивост в Хаити ”. „ В момента Хаити се сблъсква с безмилостно гангстерско принуждение, политически разтърсвания и корупция. Въоръжени групи правят убийства, изнасилвания и друго принуждение, учредено на пола, отвличат почтени хора и набират деца, с цел да тероризират и подчиняват хората “, сподели той.

Пред кореспонденти той упрекна “малък брой могъщи елитни фамилии, които подклаждат неустойчивост и финансират принуждение за свои лични облаги на ужасна цена за хаитянския народ ”. Той сподели, че Канада работи със съдружниците си за увеличение на глобите против тях, добавяйки, че „ до момента в който елитите и управлението на Хаити не бъдат държани виновни за ролята си в тази ужасяваща рецесия в Хаити, ние няма да можем да се оправим с нея “.

Канада наложи наказания на някогашния хаитянски президент Мишел Мартели и двама някогашни министър председатели, както и на единствения милиардер на Хаити Гилбърт Биджио и други. В четвъртък Отава добави още имена към своя лист със наказания и разгласи 12,3 милиона канадски $ ($9,1 милиона) нова филантропична помощ за Хаити, както и 10 милиона канадски $ ($7,4 милиона) за Международната организация по миграция за отбрана на мигрантите в район, написа БГНЕС.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР