Канада постави на пауза търговската мисия в Индия след напрежението на срещата на върха на Г-20

...
Канада обяви, че ще отложи търговската мисия в Индия през
Коментари Харесай

Канада обяви, че ще отложи търговската мисия в Индия през октомври в разгара на обтегнатите отношения между двете страни.

Говорител на канадския министър на търговията Мери Нг потвърди промяната в петък, въпреки че не беше посочена причина за забавянето.

„В момента отлагаме предстоящата търговска мисия в Индия“, каза говорителят Шанти Косентино.

По-рано през деня анонимни индийски служители също казаха на репортери, че преговорите за търговска сделка са спрени поради възражения относно „политическото развитие в Канада“.

През май Нг и нейният индийски колега Пиюш Гоял издадоха съвместно изявление, в което казаха, че се надяват да стимулират търговията и инвестициите между двете си страни до края на годината.

Но тези разговори срещнаха няколко пречки на високо ниво. Съвсем наскоро, по време на срещата на върха на Групата на 20 (G20) миналия уикенд в Ню Делхи, индийският премиер Нарендра Моди избра да не проведе официална двустранна среща с канадския лидер Джъстин Трюдо, решение, което мнозина възприеха като пренебрежение.


Моди също дръпна Трюдо настрана, за да критикува начина, по който Канада се справи с неотдавнашните сикхски протести.

Видеоклипове, разпространени през юни, показващи спорен парад в Брамптън, Онтарио, тематичен след убийството на Индира Ганди. Бившият индийски премиер беше убита от нейните бодигардове сикхи през 1984 г., след като нареди военни действия срещу сикхските сепаратисти в Златния храм в щата Пенджаб.

Парадът предизвика фурор в индийското правителство, което нарече демонстрацията празненство на сепаратисткото насилие.

В неделя, в прессъобщение след срещата на Моди с Трюдо, индийското правителство повтори своите „силни опасения относно продължаващите антииндийски дейности“ в Канада.

„Екстремистки елементи“ в страната, се казва в прессъобщението, „подбуждат към насилие срещу индийски дипломати, нанасят щети на дипломатическите помещения и заплашват индийската общност в Канада“.

Въпреки това, след избирането му през 2014 г., Моди е обвиняван, че ръководи нарастващата вълна от консервативен хиндуистки национализъм в Индия, докато малцинствените групи в страната изразяват загриженост относно заплахи за техните човешки права.

Междувременно Канада има най-голямото сикхско население извън Пенджаб. Сред тях има сепаратисти, които се надяват да създадат независима сикхска държава, наречена Халистан, в Северна Индия.

От своя страна Трюдо защити правото на канадците на „свобода на изразяване, свобода на съвестта и свобода на мирен протест“, въпреки че каза, че ще „отблъсне“ срещу „омразата“.

Той също така отхвърли мащаба на протестите. „Важно е да запомните, че действията на малцина не представляват цялата общност или Канада“, каза той.

Но спорът хвърли петна върху индийско-канадските отношения. На 1 септември, като изненадващ ход, Канада заяви, че ще спре преговорите по търговския договор - нещо, което индийските официални лица повториха в изявленията си пред пресата в петък.

Търговските преговори между двете страни се водят от 2010 г. насам.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР