Кампанията се очаква да започне между 5 и 10 юли,

...
Кампанията се очаква да започне между 5 и 10 юли,
Коментари Харесай

Падналите дъждове в района на Добрич могат да забавят жътвата

Кампанията се чака да стартира сред 5 и 10 юли, стига черноземът да изсъхне

"Падналите дъждове в последните дни в Добричкия район могат да забавят жътвата - изключително на ранните сортове пшеница ", съобщи пред ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова. По думите ѝ акцията се чака да стартира сред 5 и 10 юли, стига черноземът да изсъхне и "хлябът да се изпече ". Земеделските стопани се надяват да приберат приблизително по 550 кг пшеница от декар - след студовете през март и интервалите без задоволително влага през годината, добави ръководителят на браншовата организация. В Добричка област, в която обичайно се отглеждат най-вече площи с пшеница в страната, реколтата през тази стопанска година би трябвало да бъде прибрана от над 1 201 000 декара.

Според Жекова, в случай че дъждовете спрат, прибирането на ечемика, който всеобщо се жъне в района, ще завърши до края на седмицата. Тя означи, че производството на зърнената просвета в другите землища е в необятни граници - от 300 до 800 кг от декар като междинният рандеман за Добричка област ще доближи към 600 кг. Комбайните прибират ечемичената годишна продукция от близо 60 000 декара в района.

Заради юнските превалявания земеделските стопани се притесняват и за рапицата, която към този момент е подготвена за прибиране, само че влагата отваря шушулките и семето се изсипва на земята, споделиха от браншовия съюз. Площите с маслодайната просвета в Добричко надвишават 71 000 декара.

Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите разяснява пазара на селскостопански артикули с думите, че "безмитният импорт от Украйна и Молдова умъртви търговията ".

"В момента няма никакво търсене на пшеница, изкупната цена на ечемика падна от 650 лв. на 520-540 лв. за звук, а на слънчогледа - от 1600 лв. на 800-1000 лв. ", уточни Жекова. Тя добави, че украинските производители са подготвени да продадат всичко на всякаква цена и прикани българската страна да се намеси при вноса със засилен фитосанитарен надзор.

"Сега не е ясно внасяните от Украйна слънчоглед и царевица по какъв начин са създадени, съхранявани и превозени ", съобщи ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР