Кампанията на интензивни бомбардировки, която САЩ започнаха като част от

...
Кампанията на интензивни бомбардировки, която САЩ започнаха като част от
Коментари Харесай

Тръмп рискува много с новата си стратегия в Афганистан

Кампанията на интензивни бомбардировки, която Съединени американски щати започнаха като част от новата си тактика против талибаните в Афганистан, може да е контрапродуктивна и да настрои враждебно локалното население при положение на увеличение на цивилните жертви, споделят специалистите.

През август президентът Доналд Тръмп разгласи смяна в тактиката на задачата на НАТО, която се командва от военачалник Джон Никълсън. Тя планува военни подкрепления (14 000 бойци са към този момент дислоцирани), бомбардировки и битка с наркотрафика, от който се финансират талибаните. Към 31 октомври американците са пуснали 3554 бомби от началото на годината, което е съвсем тройно повече в сравнение с през цялата 2016 година, когато бомбите бяха 1337.

В нощта на неделя против понеделник американски самолети за пръв път удариха лаборатории за произвеждане на хероин в Хелманд, " провинцията на опиумния мак ", която е значително под талибански надзор, с цел да нападат основния им източник на приходи.

Афганистан е най-големият международен производител на опиат и тази сенчеста стопанска система носи на талибаните по към 200 милиона $ годишно съгласно Вашингтон. В тези удари с изключение на дронове за пръв път участваха стелт самолети Ф-22А Раптър. Американските сили съумяха да разпрострат в афганистанското небе това високотехнологично оръжие след провалянето на групировката " Ислямска страна " в Сирия и Ирак.

Военните твърдят, че ударите им са най-прецизните в историята, само че съгласно Андреа Прасоу от правозащитната организация " Хюман райтс уоч " американците може да настроят срещу себе си афганистанското население, в случай че увеличението на въздушните удари докара до повишаване на броя на цивилните жертви.

Темата за цивилните жертви на бомбардировки е доста деликатна в Афганистан. Според скорошен отчет на Организация на обединените нации 466 цивилни, две трети от тях дами и деца, са убити или ранени при въздушни удари сред януари и септември, което е покачване с 52% по отношение на същия интервал от 2016 година

 Тръмп рискува доста с новата си тактика в Афганистан
© Associated Press

" Администрацията на Тръмп бе ясна, тя не желае да взе участие в това, което се назовава " основаване на съвременна страна ", само че в случай че акцентира на военното присъединяване, Съединени американски щати ще си основат врагове там, където би трябвало да си основат другари ", съобщи Прасоу.

През септември в Кабул бяха убити цивилни при американски въздушен удар по време на визитата на министъра на защитата на Съединени американски щати Джим Матис и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, които бяха отишли да потвърдят своята ангажираност в битката с тероризма в Афганистан.

Увеличаването на цивилните жертви може да настрои негативно и интернационалната общественост в миг, когато някои страни от НАТО не наподобяват склонни да покачат равнището на присъединяване си след 16 години война. През 2015 година американски въздушен удар по болничното заведение на неправителствената организация " Лекари без граници " в Кундуз умъртви 42 души, включително 24 пациенти и провокира интернационално наказание.

За някогашния консултант на вицепрезидента републиканец Дик Чейни Джон Хана " няма никакво подозрение ", че броят на цивилните жертви ще нарасне при по-интензивни бомбардировки. " Обаче увеличената американска въздушна поддръжка, в случай че е съчетана с другите детайли от новата тактика, може да разреши на афганистанската войска още веднъж да премине в нахлуване и в последна сметка да обърне хода на войната ", изясни той.

Борбата против наркотрафика на талибаните е извънредно значима съгласно Хана. " Трябва да се положат огромни старания против главните източници на доходи на врага, в случай че желаеме тази тактика да има шансове за триумф ", съобщи той и даде като образец въздушните удари по държаните от " Ислямска страна " петролни съоръжения в Ирак и Сирия, които лишиха джихадистите от финансови средства.

Военните подкрепления обаче не са безусловно гаранция за триумф. В края на 2009 година президентът демократ Барак Обама разгласи краткотрайното дислоциране на спомагателни 30 000 бойци в Афганистан, с което американският контингент доближи 100 000 души, дружно с още 50 000 военни от страни съдружници. Военните победи бяха многочислени, само че талибаните си върнаха изгубените територии след изтеглянето на американските войски.

Според военачалник Никълсън това евакуиране е било " прекомерно доста и прекомерно бързо ". То обаче няма да случи, откакто новата тактика на Доналд Тръмп за Афганистан планува безсрочно американско военно наличие в тази страна. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР