Камарата на геодезистите в България обяви своята подкрепа за опазването

...
Камарата на геодезистите в България обяви своята подкрепа за опазването
Коментари Харесай

Камарата на геодезистите поиска от Нанков плажът "Корал" да бъде опазен

Камарата на геодезистите в България разгласи своята поддръжка за опазването на плажа " Корал " и настоя законите в страната да се съблюдават. В писмо до районния министър Николай Нанков от съсловната организация акцентират, че са обезпокоени от дейностите на изпълнителната власт по опазването на плажа поради неспазването на Конституцията, Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗАУЧК).

Повод за реакцията им стана правосъдният спор на община Царево, на чиято територия се намира " Корал ", с испанския вложител " Ибердрола Инмобилиария " със личен парцел зад плажа дали притежателят има право да строи там.

Според конституцията дюните са изключителна държавна благосъстоятелност и върху тях не може да се строи. Именно поради това геодезистите са изпратили сигнал до Нанков и упорстват той да вземе ограничения и да спре " с това безвластие ". От организацията упорстват министърът да изпрати на кмета на Царево Георги Лапчев профилираните кадастрални карти и картите с нанесени зони " А " и " Б " с териториалноустройствена отбрана по ЗУЧК, които обгръщат общината в дигитален тип. Реакцията им е предизвикана от вчерашното изявление на Лапчев, който, съгласно тях, е посочил неинформираност във връзка с съществуването на дюни в общината.

Геодезистите желаят още Нанков да задължи Лапчев да разгласява подробните устройствени проекти на общината в цялостния им размер.

" Моля, да извършите обстойна инспекция на процедираните подробни устройствени проекти на територията на изключителната държавна благосъстоятелност в рамките на община Царево и в случай че намерите основни пропуски в проектите и/или административните процедури да уведомите за това основния прокурор на България за предприемане на дейности по анулация на актовете за одобряването им. Предлагаме да Ви окажем цялостно подпомагане при инспекциите ", пишат в писмото си до Нанков геодезистите.

Съсловната организация е схванала от медиите, че от няколко седмици се образува " междуведомствена работна група, която да извърши разбор на правния организационен статут на пясъчните дюни по черноморското крайбрежие ", макар, че Конституцията регламентирани това.

" Опасяваме се, че заседаването на сходен орган по нормативно организиран въпрос, ще даде опция за продължаващо жестоко тъпчене на главния закон на страната. Това е неприемливо ", написа в сигнала до Нанков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР