Камарата на архитектите в България подкрепя проекта за изменение и

...
Камарата на архитектите в България подкрепя проекта за изменение и
Коментари Харесай

Бизнесът подкрепя важни промени в ЗУТ

Камарата на архитектите в България поддържа плана за изменение и допълнение на Закона за публични поръчки (ЗОП), който е импортиран в Народното събрание от депутати от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “. Законопроектът лимитира опциите за възлагане на публични поръчки по процедурата “инженеринг” (проектиране и строителство). Предложените промени пазят публичния интерес, като основават условия за повишение качеството на проектантските услуги и противодействат на корупцията. КАБ смята, че инженерингът би трябвало да oтпaднe при строителството на обекти, които се финансират c обществени средства. Процедурата следва да се ползва единствено при построяването на обекти със комплицирана технология, за които има стеснен брой реализатори в международен мащаб, притежаващи нужното ноу хау и технологии.

„ При инженеринга държавните и общински управляващи непринудено се отхвърлят от конституционното си обвързване и го трансферират върху частни субекти, като се разчита на тяхната благосклонност и отговорност при разходване на обществени средства за планиране и строителство. Това всъщност е нарушаване на конституционните права на гласоподавателите. Методът на инженеринга е циничен, тъй като води до деформиране на положителната проектантска процедура и свеждане на плановата разработка до финансовите и механически благоприятни условия на строителя “, разяснява арх. Владимир Милков, ръководител на КАБ. „ Смятаме, че законопроектът за смяна на Закон за обществените поръчки е стъпка в вярната посока, тъй като основава условия за самостоятелност на проектанта от строителя, което е причина за по-качествени и устойчиви архитектурни решения. В предложенията има някои елементи, които имат потребност от прецизиране и това може да се случи сред първо и второ чете на законопроекта в Народно събрание “, добавя проф. дан арх. Борислав Борисов, зам.-председател на КАБ.
Предстои КАБ да приготви мнение по плана за смяна на Закон за обществените поръчки, което да бъде изпратено до Народното събрание. От браншовата организация смятат, че в проектозакона могат да бъдат включени следните допълнения:
• Създаване на точна формулировка за термина „ неповторим план “, при който се позволява инженеринг.
• Забрана за подписване на paмĸoви cпopaзyмeния при осъществяването на apxитeĸтypни ycлyги.
• Дoпycĸaнe до присъединяване в публични поръчки единствено на пpoeĸтaнтcĸи бюра, регистрирани в KAБ и KИИΠ.
• Забрана за възлагане на инженеринг при изработването на устройствени проекти.
• Πpoвeждaнeтo на поръчки за строителство да става въз основа на авансово утвърден работен план, резултат от apxитeĸтypeн ĸoнĸypc.
• Референциите за услугите на архитектите да се вземат поради за безграничен интервал, a освен за последните години.
• Отпадане на условията за непостижими обороти, на ĸoитo дават отговор най-малък брой пpoeĸтaнтcĸи бюра.
КАБ възнамерява да сезира Народно събрание и по отношение на нуждата от смяна в Закона за устройство на територията (ЗУТ) по отношение на решението на Конституционния съд (КС) от ноември 2021 година. С него бяха оповестени за противоконституционни нови текстове в закона, които принуждават вложителите да построяват прилежащата инфраструктура към обектите си, макар че по принцип това е обвързване на общините. В рамките на два месеца след решението на Конституционен съд, Народното събрание е длъжно да уреди правните последствия, само че досега това не е направено. В резултат се чака да има вълна от искове против страната пред Европейския съд за правата на индивида.

КАБ е в развой на подготовка и на пакет от нормативни промени за рационализиране на законодателството в архитектурно-строителния бранш. По отношение на Закон за устройство на територията измежду предложенията са: дефиниране на ролята и функционалностите на основния архитект, който следва да има водеща роля в строително-инвестиционния процес; регламентиране на нови етапи в капиталовото планиране (проект за одобрение и разрешаване на строителството, както и план за осъществяване на строителството); водеща роля на проектантите при оценка на сходството за обекти от 4 и 5 категория, както и при въвеждане на тези обекти в употреба и други Създаване на национални наредби за преместваемите обекти, както и за зелената система, които да дефинират държавни правила и правила при опазване свободата на локалните органи на самоуправление да показват съответния правилник. Обмисляне на опцията за отпадане на Закона за устройството и застрояването на столичната община( ЗУЗСО) и на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), като техните характерни правила се трансферират в специфични раздели в Закон за устройство на територията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР