Камарата на архитектите в България (КАБ) проведе втора кръгла маса

...
Камарата на архитектите в България (КАБ) проведе втора кръгла маса
Коментари Харесай

КАБ проведе втора кръгла маса с депутатите по проблемите на сектора


Камарата на архитектите в България (КАБ) организира втора кръгла маса по проблемите на законодателството в бранша на 27 юли в Народното събрание. Във форума участваха представители на политическите партии в 49-тия парламент, както и зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Найденов . Целта на срещата бе търсене на поддръжка и политически консенсус по отношение на реализирането на самодейността на КАБ за законодателна промяна. 

Новият законопроект на КАБ за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията (ЗУТ) бе показан от ръководителя арх. Владимир Милков, зам.-председателите проф. арх. Борислав Борисов, арх. Мартин Христов и арх. Константин Пеев; както и от ръководителите на районните колегии - арх. Васил Василев (София град), арх. Събин Попов (Бургас) и арх. Нина Танчева (Хасково). Вижте предложенията на КАБ и. 
-->


“Изпълнихме уговорката си да подготвим оферти за промени в Закон за устройство на територията и сега се работи интензивно върху оценката на тяхното влияние. Очакваме при започване на септември законопроектът да бъде импортиран в Народното събрание и да стартира неговото разискване . Предложенията ни са напълно в интерес на обществото ”, изясни арх. Владимир Милков, който откри кръглата маса.

Проф. доктор арх. Борислав Борисов посочи, че предложенията на КАБ са в синхрон с положителните европейски практики, при които има ясно систематизиране на правата и отговорностите сред участниците в капиталовия развой. “Разчитаме, че оценката за влияние ще покаже позитивното влияние на предложенията, които ще облекчат капиталовия развой и ще покачат качеството на средата. Важно е да се отстрани голямото повтаряне на функционалности, което съществува сега ”, добави той. 

Ключов приоритет в предложенията на КАБ е одобряването на водещата роля на основния архитект, който да управлява и подсигурява качественото осъществяване на капиталовия план от началото на процеса до въвеждането на постройката в употреба . В този подтекст се обмисля въвеждането на специфична застраховка за професионална отговорност на проектантите, която да покрива възможни материални вреди върху цената на обектите. Това е работеща процедура в доста европейски страни, изясни арх. Мартин Христов. 

“Главният архитект е фигура, която участва в законодателството на всички развити страни. Идеята е да се концентрира отговорността и да се увеличи качеството. Така ще е ясно кой носи отговорност за съгласуването на всички елементи на плана, за неговата цялост и правомерност. Това е гаранция, че планът ще бъде изпълнен качествено съгласно неговия първичен план ”, разяснява арх. Васил Василев. 

Според арх. Нина Танчева и арх. Събин Попов въвеждането на фигурата на основния архитект ще способства за понижаване на корупционните практики . “Надявам се депутатите от всички партии да поддържат главните ни оферти, тъй като те ще трансформират качествено системата на капиталовия развой в интерес на обществото и на страната ”, посочи арх. Танчева.

Важен приоритет в самодейността на КАБ е дигитализацията на административните услуги в бранша . Това ще разреши на обособените институции да обработват информацията редом, а не поредно, както е в този момент. “В момента се губи доста време в вървене сред разнообразни институции - общини, МК, НИНКН, като се разнасят големи кашони с папки. Тежките административни процедури с неразбираем край отхвърлят доста вложители. Дигитализацията ще направи процеса доста по-прозрачен и наличен ”, изясни арх. Мартин Христов. 

Зам.-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Найденов акцентира нуждата Министерство на регионалното развитие да поеме водещата роля при инициирането на законодателни промени . Той заяви, че във ведомството следва да бъдат образувани тематични работни групи с присъединяване на всички браншови организации, които да обсъдят взаимно проблемите в нормативната база. По думите му главен приоритет на Министерство на регионалното развитие е въвеждането на електронни административни услуги, което съответствува с предложенията на КАБ за дигитализиране на сектора.

Депутатите показаха поддръжка по отношение на предложенията на КАБ за издигане ролята на основния архитект и понижаване на административната тежест . Участниците в срещата обявиха подготвеност да работят взаимно за реформиране на законодателството в архитектурно-строителния бранш.  

Арх. Терзийски от “Продължаваме смяната ” пое ангажимент да се запознае в детайли с предложенията, след което те да бъдат импортирани за разискване в Народното събрание . “За нас главен приоритет е дигитализацията и въвеждането на фигурата на основния архитект. Обсъждането може да се започва още след ваканцията на Народното събрание, като се търси консенсус сред всички политически сили ”, изясни той. 

Инж. Коста Стоянов от “Възраждане ” изрази убеденост, че самодейността на КАБ ще бъде подкрепена от всички политически партии, тъй като цели понижаване на административната тежест. Той предложи предложенията да бъдат съгласувани и прецизирани с КИИП и Министерство на регионалното развитие. 

Идеите на КАБ бяха подкрепени и от Ешереф Кязим от Движение за права и свободи. “От наша страна имате цялостно подпомагане . Хората желаят облекчение на административните процедури. Ще подкрепим концепцията отговорността да се носи от съответен индивид и да не се размива сред институциите. Предстои да обсъдим предложенията в конкретика ”, разяснява той. 

Това е втората кръгла маса по проблемите на законодателството с присъединяване на  представители на всички политически сили, която КАБ инициира от началото на годината. Повече детайлности за първия конгрес можете да прочетете
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР