Към този момент имаме пробив. Но все още не сме

...
Към този момент имаме пробив. Но все още не сме
Коментари Харесай

Захариева към Скопие: Още не можем да ви кажем "да" за ЕС

" Към този миг имаме пробив. Но към момента не сме там, че да кажем " да ". Това обясни външният министър Екатерина Захариева след среща в Берлин с представители на държавното управление на Република Северна Македония и на Германия, която сега ръководи Съвета на Европейски Съюз.

Още няма единодушие по преговорната рамка за присъединението на РМС към Европейския съюз, акцентира Захариева. Според нея времето не е доста, само че " имаме късмет да реализираме прогрес по преговорната рамка ".

По думите ѝ позицията и на премиера и на държавното управление е ясна - " ние сме доброжелателни, само че не можем да вършим взаимни отстъпки, които ще водят до антибългарска акция ". " Виждате какво се случва последните месеци там ", сподели Захариева. България постоянно е давала поддръжка, само че тя в никакъв случай не е била безусловна, уточни министърката.

" Европейските страни са изправени пред доста провокации. Ще бъде най-много от щета на Скопие да изтърван този прозорец. Не всички държави-членки са чак толкоз въодушевени по разширението. Нека да употребяват тази опция ", прикани министърката.

Тя кама още, че България признава реалността и единствено с обстоятелството, че първи сме признали съществуването на страната. " Ние с паника виждаме, че непризнаването на историческата истина има отражение на действителността, изразявайки се в малцинствени искания, това е една от доста значимите червени линии по осъществяване на контракта (за добросъседство, бел. ред) ", сподели Захариева.

За нас езикът е затворен въпрос с формулировката от 2013 година

Тя уточни още, че на България темпото на работа на взаимната комисия за историческите въпроси не е задоволително, а за Македония единодушието за петте персони е огромна крачка. Захариева уточни, че каквото и да реализира комисията обаче, в случай че то остане прикрито, няма да има никакъв резултат.

" По-големият проблем за България е, че те не са оповестени обществено досега и договореностите не намират отражение в учебниците и музейните експозиции. Единствената цел е премахването на езика на омразата. Няма по какъв начин да реализираме това, в случай че останат единствено на хартия ", сподели Захариева.

Тя уточни, че РСМ е поела ангажимент да заявява, че потреблението на късото име на страната не е обвързвано с териториални и малцинствени искания.

България желае гаранции  за проект за осъществяване на контракта. Ясно да бъде заявено, че няма да се поддържат малцинствени искания от страна на държавните институции. " България упорства да няма поддръжка на национално равнище, в това число и пред други интернационалните организации ", изясни Захариева. Като добави, че несъмнено, никой не може да бъде принуждаван да се дефинира по някакъв метод. Нито има по какъв начин " някой да принуди българските жители, че този език е друг от нашия ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР