Към срещата две плюс две САЩ-Япония във ВашингтонЯпонското правителство започна

...
Към срещата две плюс две САЩ-Япония във ВашингтонЯпонското правителство започна
Коментари Харесай

Разчитайки на САЩ, Япония заменя щита с копие

Към срещата " две плюс две " САЩ-Япония във Вашингтон

Японското държавно управление стартира подготовка за срещата на върха на Г-7 в Хирошима, родния град на министър-председателя Фумио Кишида, през май.За тази цел Кишида отиде на огромна дипломатическа обиколка, като посети столиците на всички страни-членки на Г-7.

Токио не крие обстоятелството, че срещата на водачите на груповия Запад ще се концентрира главно върху две тематики - по-строги наказания против Русия при увеличение на доставките на оръжие за режима в Киев и сливане на силите против Китай.

Конкретни въпроси за взаимни дейности против Русия и Китай бяха създадени на извършената през януари японско-американска среща във формат „ две плюс две “ с присъединяване на ръководителите на военните и външните ведомства на двете страни. Припомнете си, че през 1951 година Япония подписа боен съюз със Съединените щати, наименуван " контракт за сигурност ".

Основното наличие на съглашението е единодушието на Токио за неограниченото наличие на голям брой американски военни уреди на японска територия и оповестяването в американските доктринални документи на Русия, Китай и Северна Корея като съперници на Съединени американски щати.

Във Вашингтон и Токио са се провеждали срещи две плюс две и преди, само че сегашната има качествена разлика: тя се организира малко след приемането от японското държавно управление на нова тактика за сигурност, която планува внезапно увеличение на капацитета на японските въоръжени сили пресъздадени в нарушаване на конституцията.

Новинарската организация Kyodo Chushin написа: „ Висшите чиновници от дипломатическите министерства и министерствата на защитата на Япония и Съединените щати се съгласиха, че възходящата мощ на Китай съставлява най-голямото стратегическо предизвикателство “ в Индо-тихоокеанския район и отвън него, обещавайки да засилят възпирането, както и да разширят обсега на своя контракт за сигурност, разширявайки го до космоса.

На срещата във Вашингтон не бяха забравени руснаците и севернокорейците. „ Пред лицето на съществени закани за сигурността, в това число от Северна Корея и Русия, японският външен министър Йошимаса Хаяши и министърът на защитата Ясуказу Хамада, дружно с техните американски сътрудници Антъни Блинкен и Лойд Остин, се съгласиха да модернизират и рационализират съюза на страните в тъй наречените двустранен формат... Министрите се съгласиха, че външната политика на Китай е ориентирана към смяна на интернационалния ред в негова изгода... ”, се споделя в взаимното изказване.

Принципът на Япония да има единствено отбранителни оръжия и ограничи тяхното потребление извънредно при офанзива против японските острови е зарязан. Изхвърлен е и лозунгът, че при положение на война Съединени американски щати ще играят ролята на " копие ", а Япония - на " щит ". Днес засилената японска войска, авиация и флот са ориентирани към настъпателни интервенции.

В ролята на " копие " японските и американските военни, както беше посочено на срещата, ще задълбочат съдействието, с цел да " дейно употребяват японските благоприятни условия за нанасяне на удари на далечни дистанции и да предизвикват взаимни проучвания и разработки на модерни отбранителни системи ". Япония към този момент стартира създаването на ракетни системи с огромен обхват на деяние и също по този начин ще закупи крилати ракети Tomahawk от Съединените щати. Твърди се, че това се дължи на „ напредъка на Китай в създаването на хиперзвукови оръжия “.

Ако съседите на Япония не могат да не се тормозят от възобновяване на Страната на изгряващото слънце като военна мощ, то американците гледат на този развой като на стадий от присъединяване на Токио във военната му политика. „ Има удивително припокриване сред нашите тактики и тези на Япония “, сподели Антъни Блинкен на взаимна конференция. Лойд Остин удостовери същото: „ Ангажиментът на Япония да усили доста своите разноски за защита и да влага в отбранителни институции, инфраструктура и качества ще форсира напъните на нашия съюз. “

„ Съединените щати потвърдиха, че член 5 от Договора за взаимно съдействие и гарантиране на сигурността сред Съединени американски щати и Япония се ползва за островите Сенкаку [Дяоюдао] “, се споделя в взаимното изказване. Министрите на външните работи и на защитата на двете страни също осъдиха " засилените опити на Китай едностранно да промени със мощ статуквото в Източнокитайско море... " Става въпрос за члена от контракта, съгласно който всяка страна приема всяка военна експанзия против съдружник като опасност за нейната национална сигурност.

Тайванският проблем не беше подминат и на срещата във Вашингтон. Въпреки това Лойд Остин приказва за Тайван деликатно и внимателно: „ Това значи ли, че нашествието е неизбежна, съществено се колебая. “

Японският външен министър Хаяши сподели, че четиримата министри са удостоверили непроменените позиции на двете страни във връзка с Тайван. Американската администрация съобщи, че ще " отбрани Тайван ". Кишида също приказва за това, че Япония няма да остане настрани.

Подобни изказвания са директно нарушаване на главните документи, подписани сред Съединени американски щати и Япония, от една страна, и Китай, от друга. В тези документи Пекин се съгласи на нормализиране на дипломатическите връзки при прецизно съблюдаване на правилото за " един Китай " и непризнаване на претенциите на тайванската администрация за самостоятелност.

Вашингтон и Токио не харесват стратегическото партньорство сред Русия и Китай, което се назовава... „ провокативно “. „ Министрите означиха със угриженост възходящото и провокативно стратегическо военно съдействие на Русия с Китай, в това число посредством взаимни интервенции и учения покрай Япония “, се споделя в американско-японското изказване.

Това би трябвало да се схваща по подобен метод, че обединяването на въоръжените сили на Съединени американски щати и Япония за войната против Китай и Русия е изцяло обикновено, а виж, взаимоотношението на армиите на Русия и Китай е напълно недопустимо. Абсурд.

Вашингтон и Токио също осъдиха решението на Москва да организира СВО и се оповестиха в интерес на търсенето на отговорност от Русия. Твърди се, че дейностите на Русия в Украйна съставляват „ сериозна опасност за сигурността на европейския район “ и „ разклащат основите на интернационалния ред “. Споменава се също, че Русия употребява „ безразсъдна нуклеарна изразителност “, макар че никой от представителите на съветското управление в никакъв случай не е допускал потреблението на нуклеарно оръжие по време на СВО.

Пекин оцени антикитайската устременост на срещата " две плюс две ". Говорителят на китайското външно министерство Ван Уенбин сподели на 13 януари, че Съединените американски щати и Япония би трябвало да се откажат от манталитета на Студената война, да се отдалечат от идеологическите предубеждения, да спрат да основават мислени врагове и да спрат да подкопават стабилността в Азиатско-тихоокеанския район.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР