Към настоящия момент няма компетентни органи, които да са влизали

...
Към настоящия момент няма компетентни органи, които да са влизали
Коментари Харесай

Шефът на Агенцията за инвестиции: Нямаме отношение към златните паспорти, друг орган ги издава

" Към сегашния миг няма способени органи, които да са влизали в постройката на Българската организация за вложения ", съобщи пред публицисти изпълнителният шеф на организацията Стамен Янев, представен от bTV.

" От през вчерашния ден сме получили нужните претенции от способния орган, тъй че ще бъде предоставена информация и достъп. Кабинетът на изпълнителния шеф на организацията е прекомерно дребен, с цел да побира каквито и да е документи. Те са в постройката, сътрудниците ги приготвят и ще създадат цялостно досие, което ще бъде предоставено на способените органи ", съобщи Янев.

По думите му няма мотив за терзания. Той бе безапелационен, че постоянно е спазвал закона и постоянно ще го прави.
Стамен Янев не пожела да разяснява формираното досъдебно произвеждане от спецпрокуратурата. Той обаче изясни, че Българската организация за вложения нито издава визи, с цел да да влизат чужденци на територията на България, нито дава адреси и средства, нито управлява лицензирани финансови институции, които издават документи за непрекъснато престояване в страната.

" По никакъв метод нямаме отношение по отношение на крайния резултат - " златен паспорт ", както го наричате. Съгласно закона Българската организация за вложения само ревизира съществуването на договорка с финансов актив, която договорка се удостоверява с документи от лицензирани финансови институции ", изясни Янев.
По думите му от прокуратурата са изискали всички документи от компетентността на организацията.

На въпрос има ли визия какъв брой са издадените „ златни паспорти “ по време на неговото ръководство през последните 6-7 години, той още веднъж повтори, че организацията не издава паспорти, а това прави различен орган.

„ Нямаме противоположна връзка за това до каква степен са стигнали процедурите за всеки един, който е кандидатствал по съответната процедура съгласно закона “, добави той.

Съгласно закона едно лице първо би трябвало да влага във финансов актив над 1 милион лв.. Впоследствие може по ускорена процедура, откакто е придобило непрекъснато престояване, да влага още веднъж в подобен вид актив над 1 милион лв. и да кандидатства за поданство.

Той бе безапелационен, че не е имало случай върху него да е извършен напън за по-бърза обработка на документи.

„ Те са издавани в период според закона. Подава се заявление, действаме при по този начин наречената обвързана администрация. При съществуването на всички нужни документи период от 14 дни издаваме документ “, изясни шефът на Агенцията за вложения.

„ Това да има такава процедура или да няма в последна сметка е политическо решение. Такъв вид стратегия има още от 1999 година, а през 2013-а законът е изменен и е дадена опция Агенцията за вложения да дава отговор за това нещо. Дори с изненада неотдавна научих, че уважаемият депутат Хамид Хамид в действителност е един от гневните бранители навръх тази смяна през 2013 година

На въпрос дали съзира политическа офанзива към организацията и в частност към него, Янев отговори, че няма отношение по този въпрос.

„ Решенията са политически. За мен евентуално също е хубаво да се приключи тази порочна процедура. Изцяло „ за “ съм да бъдат отстранени този вид процедури “, добави той.

Премиерът Кирил Петков е заречен пред Европейска комисия да бъде отстранена практиката за издаването на паспорти против вложения. Ако бъдат открити нарушавания, прокуратурата ще осведоми президента Румен Радев, който има право да анулира натурализацията на българско поданство.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР