Към момента енергийният министър Теменужка Петкова не знае какво се

...
Към момента енергийният министър Теменужка Петкова не знае какво се
Коментари Харесай

Теменужка Петкова вярва на КЕВР

Към момента енергийният министър Теменужка Петкова не знае какво се случва със договорката за ЧЕЗ. Затова е тя насочи журналистическите въпроси към купувача - " Инерком България ".

Петкова още веднъж подсети, че договорката се прави по чешкото законодателство и напълно на търговски принцип, по тази причина и тя не мнения развиването на обстановката. Министър Петкова взе присъединяване в конференцията " Чиста сила и индустриална конкурентоспособност за стабилно развиване - Кохезия, конкурентоспособност и сигурност на доставките ".

Припомняме, на 22 февруари 2018 година стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила договорката за продажба на активите в България и купувача " Инерком Груп ". Последва скандал, който провокира министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка , която остана неприета, само че абсурдът трансферира границите на страната към Чехия.

Премиерът Борисов съобщи предпочитание да има цялостен надзор над договорката , а министърът на финансите Владислав Горанов също съобщи готовността на страната да взе участие в договорката за ЧЕЗ .

В следствие обаче държавното управление се отхвърли от присъединяване , оставяйки " Инерком " да договаря с продавача в Чехия.

Пред публицисти през днешния ден Теменужка Петкова увери няколко пъти, че българските жители би трябвало да бъдат спокойни. Енергийните доставки и енергийната сигурност не зависят от това, кои са собствеността, изясни Петкова и увери, че в системата работят одобрени експерти, които наблюдават протичащото се. Държавата е на мястото си и постоянно е била на мястото си, регулаторът също е на мястото си, съобщи няколко пъти Министър Петкова.

Също толкоз изрично Теменужка Петкова съобщи, че жителите би трябвало да бъдат спокойни и във връзка с цените, защото цената се дефинира от регулатора КЕВР. Всяко ЕРП може да предяви претенции за цена, само че регулаторът дефинира.

Петкова даде образец и с ЕНЕРГО-Про, където " нищо трагично не се е случило и хората са спокойни ". Тя още веднъж предизвести, че не трябва " да се заиграва със страховете на хората ".

По отношение на настояването за над 50% нарастване на цената на електрическата сила за нощна цена от ЧЕЗ Теменужка Петкова отклони директния отговор с коментар за значимостта на вложенията в бранша. " Безспорно вложенията са доста значим миг изключително когато става въпрос за сигурността на доставките. Важен е въпросът за вложенията. Затова е всяко едно от предприятията прави своите претенции, само че основателността на настояванията се дефинира от регулатора. Вярвам в българския регулатор ", съобщи Теменужка Петкова.

Шефът на КЕВР, който също взе присъединяване в конференцията, увери публицистите, че нищо няма да остане прикрито. Той не счита, че има проблем с това, че Българска социалистическа партия е оповестила настояванията на ЧЕЗ за покачване на цените на тока. " Просто другите сдружения са разгласили настояванията си на страниците си, а ЧЕЗ не е направила това. Иван Иванов съобщи, че няма нищо извънредно в обстановката сега.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР