Към момента четири политически формации могат да имат свои представители

...
Към момента четири политически формации могат да имат свои представители
Коментари Харесай

Екзакта: ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО с евродепутати

Към момента четири политически обединения могат да имат свои представители в идващия състав на Европейския парламент - това са ГЕРБ, " Българска социалистическа партия за България ", Движение за права и свободи и ВМРО-БНД, съгласно прогноза на  " Екзакта Рисърч Груп " за изборите за членове на Европейския парламент от Република България.

Според " Екзакта " за ГЕРБ биха дали вота си 32,4 на 100 от деклариралите, че ще гласоподават, за Българска социалистическа партия за България – 27,3 на 100, за Движение за права и свободи – 13,3 %, за ВМРО-БНД – 6,5 на 100.

Прогнозата на социолозите е за 7 мандата за ГЕРБ, шест - за Българска социалистическа партия, три - за Движение за права и свободи и един за Вътрешна македонска революционна организация.

" Воля -Българските Родолюбци " биха получили 4,5 на 100, Демократична България – 4,3 на 100, " Атака " и " Патриоти за Валери Симеонов " по два %, " Коалиция за България " – 1,8 на 100.

ГЕРБ и Българска социалистическа партия влязоха в акцията с близки резултати. Интригата сред двете огромни партии притегли съвсем напълно публичното внимание. С разгръщането на акцията ГЕРБ съумя да вземе преднина, да увеличи резултата си и да изпревари Българска социалистическа партия, разясняват анализаторите. При този тренд може да чакаме ГЕРБ да печели поддръжка до самия избирателен ден. Това, с какъв брой ГЕРБ ще завоюва вота пред Българска социалистическа партия, в последна сметка ще зависи и от избора на нерешилите и колебаещите се. Данните на " Екзакта " демонстрират още, че евровота се възприема като по-голям от гласоподавателите на ГЕРБ, в сравнение с от тези на Българска социалистическа партия. 54 на 100 от гласоподавателите на ГЕРБ декларират, че евроизборите са значими персонално за тях, до момента в който това настояват 45 % от гласоподавателите на Българска социалистическа партия.

Равни дялове - от по 42 на 100 от гласоподавателите на ГЕРБ и на Българска социалистическа партия имат намерение да гласоподават преференциално.

Редица директни и косвени знаци, употребявани в последните проучвания на " Екзакта ", демонстрират, че на 26 май е най-вероятно да гласоподават към 2 млн. гласоподаватели или предстоящата изборна интензивност е в границите на 26-32 %. В столицата интензивността ще бъде по-ниска от междинната. Извънредни събития и условия в дните до вота могат да отхвърлен или да привлекат още гласоподаватели, прецизират социолозите.

Прогнозата е направена въз основата на национално представително изследване извършено в интервала 18-22 май 2019 година По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи, в 125 гнезда, в 91 обитаеми места. Методиката на регистрация е директно полустандартизирано изявление " лице в лице ". Изследването е без значение от външно финансиране и е осъществено със лични средства на " Екзакта Рисърч Груп ". Максималната неточност при 50-процентните дялове е към +/-3%. Съгласно чл.205 (ал. 1-4) от Изборния кодекс всяка медия, която употребява данни от актуалното изследване е длъжна да оповестява информацията от това каре.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР