Към 15 юни са докладвани общо 1 160 потвърдени случая

...
Към 15 юни са докладвани общо 1 160 потвърдени случая
Коментари Харесай

Маймунската шарка в Европа: 1160 потвърдени случая в 22 държави -

Към 15 юни са докладвани общо 1 160 доказани случая на маймунска едра шарка (MPX) от 22 страни от ЕС/ЕИП (с максимален брой регистрирани случаи са: Испания (313), Германия (263), Португалия (231), Франция (125). В останалите 18 страни случаите са по няколко десетки или единични, оповестяват от Националния център по заразни и паразитни заболявания.

Не са регистрирани случаи от България, Естония, Кипър, Литва, Люксембург, Словакия и Хърватия.

За същия интервал в останалата част от света са съобщени 724 доказани случая на маймунска едра шарка от 13 страни отвън ЕС/ЕИП: Обединеното кралство (470), Канада (112), Съединените щати (72), Швейцария (20), Австралия (13), Обединените арабски емирства (13), Аржентина (5), Гана (5), Мексико (5), Израел (4), Бразилия (3), Мароко (1) и Венецуела (1).

Повечето заразени са млади мъже, които вършат секс с мъже. Няма посочени смъртни случаи. Клиничната картина нормално се разказва като лека, като множеството случаи са с лезии (увреждания на кожата) по гениталиите или перигениталната област, което демонстрира, че предаването евентуално е станало при непосредствен физически контакт по време на полови дейности.

Как се предава вирусът на маймунската едра шарка?

Вирусът на маймунската едра шарка не се популяризира елементарно сред хората. Предаването от човек на човек става посредством непосредствен контакт със инфектиран материал от кожни лезии на инфектиран човек, посредством дихателни капки при нескончаем контакт лице в лице и чрез нечисти със инфектирани материали долни дрехи облекла, принадлежности, повърхности. Преобладаващият брой диагностицирани случаи на MPX при хора измежду мъже, които вършат секс с мъже, и естеството на показаните лезии в някои случаи допускат, че предаването е станало по време на сексуален акт.

Какви са признаците на маймунската едра шарка?

Маймунска едра шарка постоянно стартира с композиция от следните признаци: тресчица, главоболие, настинка, безсилие, обща уязвимост, отичане на лимфните възли, болки в гърба и мускулите. Обикновено един до три дни след появяването на треската се появява обрив, който в класическия вид първо се появява по лицето и се популяризира по други елементи на тялото, в това число ръцете и краката, само че в сегашния епидемиологичен гърмеж най-често обривът започва в гениталната област. 

Колко тежко е болестта?

Клиничните прояви на маймунската едра шарка нормално са леки, както в множеството случаи, докладвани до момента в Европа. Смъртността може да е по-висока измежду децата и младите възрастни, а имунокомпрометираните лица са изключително изложени на риск от тежки форми на болестта. Повечето хора се възвръщат в границите на седмици.

Как мога да предпазя себе си и другите от маймунска едра шарка?

Заразените хора би трябвало да останат изолирани, до излющване на коричките на обрива , както и да заобикалят непосредствен контакт с лица с намален имунитет и домашни любимци до оздравяването си. Препоръчва се възпиране от полова интензивност и непосредствен физически контакт до укрепване на обрива. Заболелите би трябвало да останат изолирани по опция в едно помещение в дома си, и да употребяват избраните единствено за тяхно прилагане домашен движимости (дрехи, спално долни дрехи, кърпи, принадлежности за хранене, чинии, чаши), които не би трябвало да се споделят с други членове на семейството.

Близките контакти на заболелите от маймунска едра шарка би трябвало да се самонаблюдават за развиване на признаци в продължение на 21 дни след последния контакт със инфектираното лице и да заобикалят непосредствен физически контакт с дребни деца, бременни дами и имунокомпрометирани лица, до момента в който не се изключи MPX.
Лицата, които поставят грижи за инфектирани би трябвало да заобикалят да допират кожните обриви с голи ръце, да носят ръкавици за еднократна приложимост и да съблюдават прецизна хигиена на ръцете.

Какъв е рискът от по-широко разпространяване на заболяването в Европа?

Като се има поради извънредно високата периодичност на предаване на вируса от човек на човек, следена през последните седмици, и евентуалното предаване на вируса в общността без предходни пътувания до ендемични региони, вероятността за по-нататъшно разпространяване на вируса посредством непосредствен контакт, да вземем за пример по време на полови дейности, се смята за висока, докато възможността за предаване на вируса сред лица без непосредствен контакт се смята за ниска.

Защо Европейският център по предварителна защита и надзор на болесттите предлага заболелите да заобикалят контакт с домашни любимци?

Домашните любимци от семейство бозайници, изключително гризачите, са податливи на вируса на маймунската едра шарка. Ако тези домашни любимци предадат заболяването на диви животни, съществува риск заболяването да стане ендемична в Европа измежду популациите на тези животни. Поради това е належащо тясно съдействие сред органите за публично здраве в региона на хуманното и ветеринарното опазване на здравето, с цел да се положат всички старания за попречване предаването на заболяването на диви животни.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР