Към 15 януари 2019 г., когато е крайният срок за

...
Към 15 януари 2019 г., когато е крайният срок за
Коментари Харесай

Все повече български студенти избират да кандидатстват в чужбина

Към 15 януари 2019 година, когато е крайният период за кандидатстване в централизираната система за банкет в университетите на Англия от тази есен, документи за банкет са подали 1900 български кандидат-студенти. Това е 9 % спад на нашите претенденти по отношение на 2018 година, когато подалите документи за английски университети българи бяха 2080. Тези българи, които ще са признати от тази година във Англия в изискванията на Брекзит, ще се възползват от цялостното кредитиране на образованието си за целия му четиригодишен период, заяви в Националния пресклуб на Българска телеграфна агенция Стефка Златева - управител в консултантската компания за обучение в чужбина "Интеграл ".

Тя дефинира 2019 година като извънредно динамична за образованието във Англия, тъй като се реализира в изискванията на действителен Брекзит. Златева сподели, че все пак, за близо 20 % от българските зрелостници отговорът на въпроса къде да учат е еднакъв - в чужбина. През последните 10 години приблизително сред 8000 и 10 000 от завършващите зрелостници у нас се насочват към обучение в чужбина, означи Златева.

Тя разяснява, че през последното десетилетие забележителна част от нашите възпитаници се насочват към висшето обучение във Англия, тъй като в нея има над 110 университета, с потвърдено качество на образованието. Това е и страната, в която приемът на студенти е най-ранен - година по-рано, а един кандидат-студент може да кандидатства единствено в пет от общо над 110 университета, изясни специалистът.

,,През тази година, макар Брекзит, английското държавно управление утвърди и удостовери изискванията за кредитиране и обучение в страната за европейците, които ще стартират да учат в английските университети от есента ", съобщи Стефка Златева. Тя сподели, че за бъдещите кандидат-студенти от Европейски Съюз Съветът на английските университети е изпратил писмо с искане до английското държавно управление да вземе бързи и срочни решения за претендентите в идващите години. Британските университети са обезпокоени от това по какъв начин ще продължи просветителният продан на студенти сред Англия и Европейски Съюз по програмата "Еразъм " в идващите години, както и по какъв начин ще аплайват отсега нататък учениците от Европейски Съюз, разяснява специалистът.

Крайният период за кандидатстване беше 15 януари, само че още има свободни места за университети във Англия. Това значи обаче, че се търсят тъкмо избран профил претенденти за избрани специалности, осведоми Златева. Тя сподели, че макар че има спад с 9 % на българските кандидатури, с 65 % се е нараснал броят на българските претенденти, които желаят да учат в най-престижните английски университети - Оксфорд и Кеймбридж. Подадените предложения са 33, а през предходната година са били 20. Сред желаните от българите в тези два университета са компютърните науки, логиката на психиката, философията, лингвистиката и стопанската система.

,,Най-предпочитаните специалности от българските кандидат-студенти във всички английски университети са бизнес и мениджмънт, компютърни науки, изкуство, дизайн и изобретателни специалности, логика на психиката и медицина. Има и растеж на искащите наши студенти да учат във Англия биологически, обществени и инженерни науки'', осведоми Златева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР