”Калинки” ще правят модернизацията в армита, политическите чистки продължават. С

...
”Калинки” ще правят модернизацията в армита, политическите чистки продължават. С
Коментари Харесай

Каракачанов сложи удобен директор за избор на бронирани машини за 1,2 млрд.

”Калинки” ще вършат модернизацията в армита, политическите чистки не престават. С смяна в правилника на Института по защита новият шеф не е хабилитирано лице. В историята на института това е за първи път. Министър Каракачанов разчита на политическа преданост от новия шеф при избора на нова бойна машина за пехотата-проект на стойност 1,2 милиарда

Това писаха в писмо за Frog news служещи от военното министерство.

Както към този момент е известно предходният шеф на Института по защита „ Проф. Цветан Лазаров “ Тодор Тагарев употребява служебното си състояние и специалисти от Института с цел да настройки критериите за оценка при избора на нов многофункционален изтребител. С неговата методика преди всичко се класираха „ нови “ F-16 трета ръка и на най-високата цена от 1,5 млд лв.. Затова той си заслужи отстраняването от директорския пост. Поради вдигнатия звук в медиите и чак в Комисията по защита и национална сигурност измененията на Тагарев не минаха и не се стигна до ощетяване на страната. Той се прочу и с опита да лобира за една известна марка бронирана машина за рационализация на пехотата. И това бе предотвратено.

Сега още веднъж се повтаря същото, с плана за създаване на Батальонна Бойна Група за Сухопътните войски. Екипът за избор на компания отново се управлява от Института – в тази ситуация от новия шеф полк. Димитър Кирков, пишат военните.

През предходната седмица министърът на защитата Каракачанов обезглави управлението на Института по защита и назначи своя човек за шеф – полк. Кирков. Уволнените шеф доцент Таушанов и неговия заместител доцент Балабанов бяха назначени от служебния Министър Стефан Янев. И двамата уволнени са институтски фрагменти, с богат опит в главните функционалности на Института, минали са поредно през всички длъжности – до най-високата „ Директор “. Представляват две от петте научни специалности, по които Институтът е упълномощен като научна организация – „ радиолокация и радионавигация “ и „ радиопредавателна и радиоприемна техника “. Хабилитираните лица в тази област, познаващи и чудесно военната техника и системи в МО и БА, се броят към този момент на пръсти. И двамата са ръководители на докторанти, обучавани в ИО. Доцент Балабанов е дълготраен народен представител в Борда за просвета и технологии в НАТО и все още, продължава писмото.

В съпоставяне с уволнените доценти новоназначеният шеф Кирков не има научно звание (доцент/професор) и в никакъв случай не се е занимавал с научно-изследователска и развойна активност, лабораторни и полеви изпитвания, надзор по качеството, стандартизация, сертификация и летателна валидност – съществени функционалности на Института. Вероятно великият авиоконструктор професор Цветан Лазаров се обърнал в гроба по-късно предопределение.

За да сложи своя човек Каракачанов прави смяна в Правилника на Института по защита и Постановление на Министерски съвет № 54/2009 година, с което е основан в този формат. Промяната само касае условието за заемане на длъжността "директор ". От остарялото условие шефът да е хабилитирано лице, в този момент се позволява той и да не е хабилитирано лице, възмущават се офицерите.

По обществени данни в ИО работят 16 хабилитирани лица. От основаването на ИО в този му формат (2009 г.), а на структурите, на които той е приемник, датиращи от 1964 година до момента, шефът на Института постоянно е бил хабилитирано лице, както се изисква в българското законодателство – все още член 31, алинея 1 от Закона за висшито обучение.

Със своите дейности министър Каракачанов не зачита професионалните качества при провеждането на кадровата политика в Министерството на защитата и постанова политическата преданост като водеща. Но шефът на института не е политическа служба, а експертна и то от най-високо равнище, показват те.

Офицери от института цитират високопоставени служители от военното министерство, които настояват, че това предопределение е обвързвано с обстоятелството, че полковник Кирков е началник на екипа, който ще избира компанията за доставка на новата бойна машина за пехотата. Този план на стойност 1,2 милиарда лв. се наложи като по-голям от плана за нов изтребител, откакто същият беше върнат от парламентарната комисия в изходна позиция, пишат още те.

Каракачанов пък формулира гениалната мисъл, че „ преди да се научим да летим, би трябвало да се научим да вървим “. Дали новият шеф Кирков ще обслужи политическото управление на МО, като му предложи „ вярната компания “, ще разберем скоро. По данни на МО до края на този месец ще бъде взето решение, кои 2-3 компании ще бъдат поканени да доставят бронирани машини за милиарди левове на данъкоплатеца?

Тони Баталски, Frog News
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР