Калининградска област попадна в капан заради действията на Литва. Тя

...
Калининградска област попадна в капан заради действията на Литва. Тя
Коментари Харесай

Отговорът на Русия ще нанесе осезаем удар по икономиката на Литва

Калининградска област попадна в капан поради дейностите на Литва. Тя спря преноса на елементарни потребителски артикули от Русия до Калининград, в това число на коли. Неофициално към този момент се заприказва за преустановяване на доставките на газ Литва за съветския ексклав. Каква е заплахата за Калининград от цялостната обсада и по какъв начин Русия може да отговори?

Литва в своята антируска ревнивост отиде прекомерно надалеч. Тя забрани съветския пренос на артикули до Калининград. Освен това може скоро да прекъсне доставките на газ за Калининградска област, които минават през газопровода Минск-Вилнюс-Каунас-Калининград, пишат хърватски медии, базирайки се на свои източници. Литва показва обстановката като използване на глобите на Европейски Съюз, само че Москва вижда това като съзнателно налагане на по-строги ограничавания върху Русия.

Москва изиска нелегитимните ограничавания да бъдат отстранени неотложно, само че Литва подцени това. Затова Русия ще предприеме ответни ограничения, а отговорът ѝ няма да бъде изкусен, даде обещание представителят на Министерство на външните работи Мария Захарова, а на практика. Мерките за реакция към този момент се създават от съответните отдели.

„ Пълноценната земна обсада на Калининград може доста да усложни живота на елементарните поданици. На първо място, може да има проблеми с доставката на елементарни потребителски артикули, в това число храни. Второ, с износа в Русия на продуктите на калининградски предприятия, които са мощно обвързани с общоруския пазар “, споделя Сергей Кондратиев, заместник-ръководител на икономическия отдел на Института по енергетика и финанси.

Например, пораждат проблеми с превозването на коли от завода " Автотор " в Калининград с железопътен превоз през Литва до Русия. Ако рестриктивните мерки не бъдат отстранени, тогава колите ще би трябвало да се доставят по море, да вземем за пример, като се употребява фериботната линия Балтийск-Уст-Луга. Това ще наложи държавното управление да субсидира корабоплаването по море и доставката на артикули през съветска територия заради неналичието на сухопътен пренос, който беше стопански по-изгоден за потребление.

Но енергийната обсада, рисковете от която съществено се усилиха, Калининград ще оцелее много елементарно. В това няма нищо изненадващо - Русия направи доста за това през последните години, беше готова. Калининград има огромен набор от разновидности, тъй че при положение на обсада зареждането на „ острова “ да не бъде нарушено.

„ Ако преносът на газ по газопровода през Литва до Калининградска област бъде спрян, тогава, първо, ще бъдат проведени незабавни доставки на съветски ВПГ от Ленинградска област до Калининград. Второ, през последните седем до осем години огромни въглищни електроцентрали бяха въведени в района като авариен потенциал, ако доставките на полутечен природен газ бъдат някак си ограничени”, споделя Кондратиев.

Доставянето на въглища по море до Калининград въобще не е проблем. Миналата година въглищните централи на процедура не работеха в района, тъй като нямаше потребност от тях. „ Вътрешното ползване беше напълно покрито от Калининградската ТЕЦ-2 и други газови уреди. От икономическа позиция производството на газ, несъмнено, е по-изгодно, само че това е при естествени условия. Когато става въпрос за сигурност, е напълно обикновено да се горят въглища”, споделя Кондратиев.

Любопитно е, че в случай че Литва реши да блокира газопровода, по който се прехвърляла съветски газ за Калининград, то това ще е първият неповторим случай, отбелязва специалистът. Никога до момента директна страна не е серпантина преноса на газ през личната си територия, от която действително печели (получава пари за изпомпване), където работят личните ѝ чиновници и впрочем.

Русия освен е подготвила аварийна инфраструктура за енергийната сигурност на Калининград, само че и организира всевъзможни учения и тествания на тези нови системи. Например през зимата на 2021 година по самодейност на “Газпром” доставките на газ по газопровода за Калининград бяха прекъснати.

Досега Русия поддържа много доброжелателно отношение към Литва. Например литовските артикули остават на съветските лавици. „ Ако Русия обаче е заинтригувана Литва да анулира възбраната и да възстановява директната обстановка, тогава ответните наказания на Русия не би трябвало да бъдат дипломатически, а да имат осезателен резултат върху литовската стопанска система и бюджет “, сподели Кондратиев.

В това отношение опитът на Китай е индикативен. „ Когато Литва стартира да открива по-тесни контакти с Тайван, Китай одобри това за неприятелска стъпка и неотложно отхвърли да закупи литовски артикули и изключи литовските транспортни компании от плана „ Един пояс, веднъж “. Този опит сподели, че литовското управление е готово да одобри и да влезе в някакъв тип договаряния единствено след сходни внезапни дейности “, отбелязва специалистът от Института по енергетика и финанси.

Следователно първото нещо, което Русия може да направи в отговор, е да откаже да купува литовски артикули и да забрани реекспорта им през други страни от Европейски Съюз, тъй че литовските артикули да не могат да влязат на съветския пазар през прилежаща Латвия, да вземем за пример. Тоест възбрана за експорт би трябвало да се вкара не съгласно страната снабдител, а съгласно произхода на стоките.

Второ, Русия може да забрани доставката на чувствителни за Литва артикули от Русия.

„ Москва може да наложи наказания против литовски енергийни компании, следвайки образеца на това по какъв начин отговори на полските наказания против “Газпром” и “Новатек”. Нека в този момент Литва да мисли, че когато се нуждае от съветска помощ през зимата, няма да може да я получи поради глобите против литовските енергийни компании. И даже съветските компании да желаят да доставят на Литва електричество, газ или нефт, те да се нуждаят от позволение от съветското държавно управление за това “, споделя Кондратиев.

Русия обаче би трябвало да внимава за трансграничната търговия и връзките, с цел да могат жителите на прилежащите райони да се посещават взаимно, тъй като Литва и Полша към този момент затрудниха живота на елементарните хора. Ясно е, че за цяла Русия загубата на търговия с Литва не е сериозна, само че за жителите на Калининградска област това може да докара до проблеми. Затова Русия би трябвало да се опита да ги сведе до най-малко.

В случая с Китай Литва направи няколко опита да размрази контактите. Русия има същия метод. Разбира се, не може да се разчита, че Литва незабавно ще отстъпи и ще отстрани рестриктивните мерки. Въпреки това възможностите за това, първо, ще се усилят. Второ, внезапният отговор ще потуши жарта на Литва да предприеме нови наказания против Русия. Освен това слабата реакция на Русия в сходна обстановка може да предизвика появяването и на други в Източна Европа, които желаят да наложат сходни ограничавания на Русия, споделя Кондратиев.

„ Има позитивен образец. През май Полша наложи наказания против “Газпром” и “Новатек”, без да уточни причина. Доста острата реакция на съветското държавно управление против полските компании принуди Полша да се откаже от опитите да постанова национални наказания, изпреварващи европейските “, напомня източникът.

Защо съветските ответни наказания могат да работят по-добре с Литва, в сравнение с ответните наказания против целия Европейски Съюз? Защото точно балтийските страни страдат най-вече от утежняването на връзките с Русия заради обстоятелството, че техните стопански системи към момента са значително обвързани с Русия, и тъй като те са едни от най-слабите стопански системи в Европейски Съюз.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР