Калина Цветкова живее в Хага, Нидерландия. Завършва международно и европейско

...
Калина Цветкова живее в Хага, Нидерландия. Завършва международно и европейско
Коментари Харесай

Дъщерята на Милен Цветков даде първото си интервю

 Калина Цветкова живее в Хага, Нидерландия. Завършва интернационално и европейско право и след няколко стажантски стратегии стартира кариерата си. Тя е предан експерт, мощно има вяра в човешките права на всеки субект и в правдата. Млада и работлива, Калина се придържа към правилата, дадени й като образец от нейните родители, и има вяра в смяната към по-добро посредством методични и обилни промени в системата. Ето какво сподели тя пред " България Днес "

- Г-це Цветкова, моите съболезнования. Съвсем скоро - на 19 април, става година, откогато вашият татко си отиде от този свят. С какво ще го запомните?

- Баща ми беше обществен знак на истината и приемаше търсенето и шерването й като съществена цел в професионалния му живот. Междувременно той защитаваше правото си на персонален живот и независимост на избор. Държеше персоналният му живот да е ненарушим. През последните няколко години животът му беше отдаден на нас и правилата, които отстояваше. Изборът ми на метод на живот и полезностите и правилата, които изповядвам, са вследствие на неговия образец и всичко това, на което ме е учил.

- Журналистът Милен Цветков постоянно е бил извънредно самоуверен човек. Беше ли той образец за вас и по какъв начин?

- В страна със комплицирана политическа среда татко ми остана неутрален и самостоятелен. Той беше необикновено мощен и демонстрираше храброст там, където съвсем никой нямаше такава, и поради това всички го обичаха. Тази храброст направи гласа му самостоятелен. Най-големият му гений беше да накара хората да излязат от зоната си на комфорт за да ги провокира и да сложи неуместните въпроси и постоянно да търси истината. Той промени историята на българската публицистика вечно със своите нововъведения. Аз имам намерение да последвам неговите стъпки и се надявам някой ден да проявя същата тази храброст, която той ми даде като образец в професионалния си живот.

- Знам, че помагаше извънредно доста на младежите, беше техен любим.

- Така е. Беше заобиколен с млади и надарени хора, които имаха неподправени гледни точки и възгледи, за които той се грижеше, с цел да могат да разпрострат цялостния си капацитет.

- Извън специалността какви бяха ежедневните му грижи, свързани с вас и брат ви?

- Той беше отдаден на мен и Боян. Съгласно правосъдна заповед от 2017 година татко ми се грижеше за брат ми Боян с огромно наслаждение един ден в седмицата и три уикенда в месеца. И макар че режимът беше открит, той прекарваше доста повече време с Боян. Това му позволяваше да го води на учебно заведение и да изградят близки и топли връзки. Баща ми беше прелестен, грижлив, обичащ и безрезервен татко. Въпреки стечението на събитията и обстоятелството, че живеехме разграничени от моята ранна възраст, ние имахме доста мощна връзка. Винаги усещах неговото внимание и грижа. Благодарение и на майка ми Дана аз прекарвах всеки подобаващ миг с брат ми Боян и татко ми. Семейният дух беше значим за татко ми, както и за всички други в фамилията. Въпреки развода майка ми и той имаха другарски и положителни връзки.

- Как обичаше да прекарва свободното си време татко ви?

- През зимата той обичаше да излиза от София и да се любува на моменти измежду природата и постоянно ходеше на ски с Ивета и брат ми Боян. Лятото пък беше особено за нас, постоянно имаше един месец почивка, която прекарваше с нас двамата, празнувахме дружно неговия и рождения ден на Боян. Баща ми прекарваше летата си с кемпера на къмпинг " Градина " с нас и заобиколен от доста другари.

- Извън кариерата и вас татко ви имаше ли време за връзки в живота си?

- Това не беше неговият фокус през последните години. За татко ми грижата за нас двамата с Боян постоянно е била преди всичко и целите му бяха ясни. Истината е, че двете най-важни неща за него бяха неподкупният му глас като публицист и ние двамата с Боян. Това, че ние с Боян живеем в разнообразни страни през днешния ден, ни стимулира да сме по-свързани, а случилото се предходната година ни направи по-близки, което татко ми постоянно е вярвал, че е доста значимо.

Истински не утвърждавам по какъв начин медийното внимание е непрекъснато ориентирано към неговия съкровен живот и съчиняване на истории, които даже не са основани на същински събития. В този подтекст желая и да загатна, че не сме давали единодушие да се употребява името му, обстоятелства от персоналния му живот или фотосите му за политически и комерсиални цели. Много хора се пробват да се възползват от неговата известност. Баща ми същински държеше да има непроходим, без интервенция персонален живот и ние пазиме това негово предпочитание и право. Това е повода до момента да не съм давала изявленията. Семейството и аз бихме оценили уважението на всички към персоналния ни живот и време, с цел да можем да скърбим и да се оправим с болката и загубата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР