Нормално е да има градушки при интензивните валежи. Валежите в

...
Нормално е да има градушки при интензивните валежи. Валежите в
Коментари Харесай

Синоптикът Петър Янков: Всички големи градове имат този проблем

" Нормално е да има градушки при интензивните превалявания. Валежите в региона на Плевен през вчерашния ден бяха в огромен диапазон. Очакваха се такива проливни превалявания. В града бяха към 20-25 литра. Днес не се чакат гръмотевични облаци. Ще има интензивни превалявания, повече ще бъдат в Югозападна България. В София преваляванията ще бъдат към 10 литра на кв.м. В северните региони - към 15 литра на кв.м ", каза синоптикът Петър Янков в студиото на " България заран ".

Той посочи, че канализациите би трябвало да имат потенциал да поемат превалявания, които са 5 пъти повече от климатичната норма. Ако тя е 50 литра на кв.м, канализациите би трябвало да одобряват най-малко 200 литра на кв.м.

" Всички огромни градове имат този проблем. Интензивното строителство не подхожда на поправката на канализациите. И в Европа е по този начин ", означи Янков пред Bulgaria ON AIR.

От прогнозата му стана ясно, че през днешния ден в страната ще има захлаждане с оптимални температури сред 14 и 20 градуса. Следва стопляне, а в петък преваляванията стопират. 

" Събота ще бъде най-подходящият ден за туризъм - с температури до 20-25 градуса. В неделя още веднъж ще вали дъжд - основно в западните и източните елементи от страната. От понеделник стартира нескончаем валежен интервал. Дългосрочните прогнози са за превалявания до четвъртък-петък ", заяви синоптикът.

Янков добави, че при внезапни промени на времето организмът се приспособява за 3-4 дни. А смяната на налягането най-вече въздейства върху физическото положение на хората. Понякога то се смесва с геомагнитната интензивност и предизвиква главоболие и дискомфорт.

Краткосрочните и средносрочни прогнози (до 3 дни) са най-достоверни в метеорологията, приключи Петър Янков.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР