Калифорния стана първият американски щат, който забранява дискриминацията на работното

...
Калифорния стана първият американски щат, който забранява дискриминацията на работното
Коментари Харесай

Калифорния забрани със закон дискриминацията на чернокожи заради прическите им

Калифорния стана първият американски щат, който не разрешава дискриминирането на работното място и в учебно заведение на чернокожи поради обичайните им прически, като да вземем за пример плитки, навивки на къдрици и кокове.

Губернаторът на Калифорния Гевин Нюсъм подписа закон, който урежда тази възбрана, съобщи Асошиейтед прес.

Законопроектът бе импортиран от локалната сенаторка демократка Холи Мичъл от Лос Анджелис - чернокожа жена, която върви с такива прически.

"Ние променяме хода на историята и се надявам този развой да обхване цялата страна, като бъде прието, че това, което се дефинира като професионален жанр на коса и външен тип за работното място, исторически се базира върху европоцентричен модел - права коса ", сподели Мичъл. Тя пожела и други щати да последват образеца на Калифорния.

Новият закон ще влезе в действие от 1 януари и има значимо значение, тъй като до момента федералните съдилища постоянно са застъпвали мнението, че прическата е присъщ белег, който може да бъде променян, което значи, че няма съображение за дискриминационни недоволства, учредени на прическа.

Неотдавна Върховният съд на Съединени американски щати отхвърли да преглежда случая с жена от Алабама, която сподели, че й е била отказана работа, тъй като на поискала да промени прическата си.

Калифорния е първият щат с подобен закон, само че при започване на тази година градските управляващи в Ню Йорк издадоха правни насоки, забраняващи дискриминация против някого поради прическата му. За отбрана на обичайните прически на чернокожите се разгласи и стилната компания "Дав ".

California's strength is in its diversity. No one should be discriminated against at work or school for their natural hair or hair styles. I'm proud to have authored the C.R.O.W.N. Act and to share that today it has become the first anti-discrimination law of its kind in the U.S. pic.twitter.com/fOZjHWZYKp
— Holly J Mitchell (@HollyJMitchell) 3 юли 2019 г.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР