Какво ви заплашва при дефицит на витамин К2? Той има

...
Какво ви заплашва при дефицит на витамин К2? Той има
Коментари Харесай

Какво ви заплашва при дефицит на витамин К2?

Какво ви заплашва при недостиг на витамин К2? Той има няколко значими функционалности – да вземем за пример, предизвиква съсирването на кръвта, оказва помощ при заздравяването на рани. Според лекарите, тялото може да задоволи всичките си потребности от този витамин посредством уравновесена диета. Но въпреки всичко, какво ви заплашва при недостиг на витамин К2?

Хроничното инфектиране е неспецифично и редовно, и постоянно без забележими признаци поврежда вашите тъкани за нескончаем интервал от време. Този развой може да продължи десетилетия, без ваше познание, до момента в който признаците на заболяването ненадейно се появят в миг, когато увреждането е към този момент необратимо. Хроничното инфектиране е източник на доста болести, в това число рак, затлъстяване и сърдечни болести, което всъщност го прави водеща причина за гибел в Съединени американски щати.

За да предпазите здравето си, е значимо да знаете по какъв начин да контролирате хроничното инфектиране. Установено е, че избран вид K2 (MK-7) може да предотврати възпалението в тялото. Но първо да поговорим за другите форми на витамин К.

Двата съществени типа витамин К са К1 и К2.

Витамин K1 – среща се в зелените зеленчуци, той отива напряко в черния дроб и оказва помощ за поддържане на положителното съсирване на кръвта. K1 също стопира калцификацията на кръвоносните съдове и оказва помощ на костите да задържат калция и да развият вярна конструкция.

Витамин К2 – той се създава от бактерии. Присъства в огромни количества в червата, само че за жалост, по-голямата част от него се отделя с изпражненията. K2 се придвижва непосредствено в стените на кръвоносните съдове, костите и тъканите, а не в черния дроб. Той участва във ферментирали храни, изключително сирене и японско натто, което е най-богатият източник на K2.

Витамин K1 може да се преобразува в K2 в тялото, само че има някои проблеми с това – количеството K2, създадено от този развой, е малко. Ситуацията се усложнява в допълнение от обстоятелството, че има няколко форми на К2.

 

MK-8 и MK-9 се намират основно в млечните артикули. MK-4 и MK-7 са двете най-важни форми на K2 и се употребяват по доста разнообразни способи в тялото:

MK-4 е синтетичен артикул, сходен на витамин K1, и тялото е в положение да преобразува K1 в MK-4. MK-4 обаче, има доста къс биологичен полуживот от към един час, заради което не може да се употребява като хранителна добавка. След като доближи до червата, главно остава в черния дроб, където синтезира фактори на кръвосъсирването.

MK-7 е най-новият сътрудник с по-практична приложимост, тъй като остава в тялото по-дълго. Неговият полуживот е 3 дни, което значи, че има по-голям късмет да се натрупа задоволително от него в кръвта, за разлика от MK-4 или K1. MK-7 се извлича от японски ферментирал семенен артикул, наименуван натто.

Всъщност, можете да получите необикновено количество MK-7, като ядете натто, тъй като това е относително на ниска цена ядене, което се намира на множеството азиатски пазари. Витамин K2 под формата на MK-7 предотвратява възпаленията в тялото. Витамин K2, изключително менахинон-7 (MK-7), е бил обект на доста проучвания, тъй като остава деен в тялото по-дълго и е потребен при по-ниски дози.

Нови научни открития демонстрират способността на MK-7 да забавя стареенето на сърдечносъдовата система и развиването на остеопороза. 98% от здравото население има недостиг на витамин K2, което е причина за дълготрайни нездравословни резултати върху здравето на костите и сърдечносъдовата система.

Важно е да разберете, че диетичните съставни елементи могат да причинят или предотвратят инфектиране в тялото ви. Например, до момента в който синтетичните трансмазнини и захари, изключително фруктозата, ще усилят възпалението, потреблението на здравословни мазнини, като животинските омега-3 мазнини, открити в маслото от крил или есенциалната мастна киселина гама-линоленова киселина (GLA), ще помогне за намаляването му.

MK-7 е друго естествено лекарство, което би трябвало да добавите към листата с противовъзпалителни медикаменти под формата на хранителни източници. Като цяло, в случай че към момента не сте преразгледали диетата си, това е добър миг да започнете, без значение дали изпитвате признаци на хронично инфектиране или не.

За какво друго е потребен витамин К2?

Ползите за здравето от K2 надалеч надвишават съсирването на кръвта, за което K1 оказва помощ. K2 също по този начин работи синергично с редица други хранителни субстанции, в това число калций и витамин D. Неговата биологична роля е да спомогне за разпределянето на калция в подобаващите области на тялото ви, като кости и зъби. Той също по този начин отстранява калция от места, където не би трябвало да бъде, като артерии и меки тъкани. Д-р Кийт Реуме-Бле, доктор натуропат, споделя, че към 80% от американците не получават задоволително витамин К2 от храната, с цел да задействат протеините К2 и да реалокират калция на и от местата, където не би трябвало да бъде.

Дефицитът на витамин К2 ви прави податливи на редица хронични болести, в това число: остеопороза, инфаркт и инсулт, абнормна калцификация, от шипове на петата до камъни в бъбреците, мозъчно заболяване, някои типове рак.

Изследователите преглеждат и другите му изгоди за здравето. Например, едно изследване, оповестено в списание Modern Rheumatology, откри, че в допълнение към остеопорозата, витамин K2 има капацитета да усъвършенства положението на болестта при хора с ревматоиден артрит, както при заболяването на Паркинсон.

Можете да консумирате цялата си дневна доза K2 (около 200 микрограма), като изядете 15 грама натто. Можете да намерите K2, в това число MK-7, и в други ферментирали храни. Ферментиралите зеленчуци заселват още веднъж червата с положителни бактерии и могат да бъдат превъзходен източник на витамин К, в случай че ги ферментирате с вярната закваска.

Имайте поради, че не всеки бактериален вариант създава K2. Например, множеството кисели млека на практика не го съдържат. Някои типове сирена са с доста високо наличие на K2, до момента в който други не. Наистина зависи от съответните бактерии. Не би трябвало да приемате, че всяка ферментирала храна ще съдържа високи равнища на K2, само че някои храни, като натто, имат доста от него, а други, като мисо и темпе, съвсем нямат.

От какъв брой витамин K2 се нуждаете?

Въпреки че точната доза към момента не е избрана, доктор Сис Вермеер, един от водещите международни откриватели в региона на витамин К, предлага 45 до 185 mcg на ден за възрастни. Внимавайте с високите дози, в случай че приемате антикоагуланти, само че сте здрави и не пиете медикаменти, тогава се предлага дневна доза от 150 микрограма. Все отново, се консултирайте с лекаря си преди да приемате този витамин, защото той може да има и странично влияние.

Ако имате някое от следните положения, най-вероятно сте с недостиг на K2, защото всички те са свързани с този витамин: остеопороза, сърдечно заболяване или диабет.

Моля, имайте поради, че в случай че решите да приемате витамин D през устата, тогава би трябвало също да консумирате K2 посредством вашата диета или да го приемате като добавка, защото те работят синергично и несъответствието може да бъде нездравословен за вашето здраве.

Ако нямате тези болести, само че не консумирате постоянно и в огромни количества следните храни, тогава вероятността от недостиг е към момента доста огромна: органични скотски артикули от тревопасни животни (напр. яйца, масло, млечни произведения), някои ферментирали храни, като натто или зеленчуци, ферментирали благодарение на закваска, която създава витамин К2, някои сирена, като бри и гауда (те съдържат изключително високи равнища на K2, към 75 mcg). И най-после, не забравяйте, че хранителната добавка с витамин К би трябвало постоянно да се приема с храната, защото той е мастноразтворим и в противоположен случай няма да бъде усвоен от тялото.

Какво ви заплашва при недостиг на витамин К2 – към този момент разбрахте, само че хубавото е, че той може да бъде набавен от избрани храни.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР