Какво се случва, когато група икономисти решат да споделят общата

...
Коментари Харесай

От Неапол до Шумен

Какво се случва, когато група икономисти решат да споделят общата си пристрастеност? Изненадващо, само че в Шумен отговорът е неаполитанска пица и прясна паста по обичайната италианска рецепта. Създават ги четирима другари, които през 2018 година поставят началото на Otto Pizza Napoletana на крачки от централната пешеходна улица на града.

Тръгват с ясна концепция какво желаят да вършат и с доза съмнение дали тъкмо Шумен е мястото, където да стартират, въпреки да са уверени, че хората тук имат потребност и заслужават подобен план. Но към днешна дата са щастливи и горди, че са отворили точно в родния си град. А очевидно възприятията им се споделят и от шуменци, тъй като още от началото си заведението работи на цялостни обороти. За любовта към храната

Зад концепцията за Otto Pizza Napoletana стоят Дияна Тодорова, Мария Хаджиева, Николай Лаловски и Христо Христов. Свързват ги дългогодишното другарство и общият интерес към кулинарията. Макар и множеството от тях да са икономисти по обучение, любовта към изкуството на приготвянето на храна от години е повече от занимание за тях и ги кара да четат доста и разнообразна литература по тематиката.

Така в последна сметка се стига до проекта за лично заведение с фокус върху достоверната пица такава, каквато се подготвя в родното й място - Неапол. А това ги изправя пред едно от най-сериозните провокации в работата им - обезпечаването на продуктите. " Използваме италиански или по-точно неаполитански брашна, които са едни най-хубавите в света. Работим с 1-2 съществени доставчика и употребяваме оптимално достоверни артикули - без тях няма по какъв начин да вършим неаполитански жанр пица ", изяснява Христо Христов, който е едно от главните настоящи лица в кухнята и подготвя пиците. Характерно за неаполитанският жанр е, че при разточването на пицата се оставя бухнал въздушен ръб по края, който се получава посредством последователното избутване на въздуха в тестото към ръба. Това се прави на ръка, като се потегля от средата и се върви към борда. След това пицата се гарнира и се изпича в пещ на дърва при температура към 420 градуса за към минута и половина до две минути.
Характерно за неаполитанският жанр е, че при разточването на пицата се оставя бухнал въздушен ръб по края Фотограф: Надежда Чипева
" Разликата ни с неаполитанската пица, в случай че има такава, е може би, че там продуктите се купуват в същия ден, в който се подготвя пицата, а при нас въпреки всичко се употребява артикул, който отново идва оттова, само че не е взет в деня от някоя плантация или от снабдител на място. Но продуктите са отново качествени и не отстъпват по никакъв метод ", добавя Николай Лаловски. " Късметлии сме, че има снабдители, които могат съвсем на 100% да застанат зад това, което вършим ", показва той.

Стремежът към предложение на прясна и качествена храна намира израз и във обстоятелството, че заведението няма фризер. " Не замразяваме нищо. Продуктите се купуват и употребяват за деня. Ако някой свърши и не можем да приготвим съответното нещо, се изяснява на клиента, че повода е, че нямаме фризер и не желаеме да даваме замразена храна по никакъв метод ", акцентира Христо Христов.
Градове Варна, Шумен
Десертите също се вършат на място, като с приготвянето им се занимава Мария Хаджиева. " Не използваме подобрители или някакви консерванти, които да създадат по този начин, че продуктът да издържи примерно пет дни вместо три ", изяснява тя. Традиционни и авторски решения

Основният фокус е върху пицата и пастата, само че за клиентите, които избират нещо друго, заведението предлага и няколко месни предписания. За тях екипът на Otto разчита на локални снабдители и районни производители. Като цяло обаче се стремят броят на тези оферти да е стеснен и да се усъвършенстват в пицата и пастата. " Няма по какъв начин под един покрив да имаш всичката храна на света, даже да можеш да я приготвиш ", показва Николай Лаловски. И добавя, че не се възприемат като достоверен италиански ресторант. " Италианците са доста положителни кулинари, само че са доста тесногръди във връзка с кулинарията - почитат личната си обичайната кухня, която е доста добра, само че не опитват, пазят традицията. Ние стартираме по-скоро с по-добре одобрени предписания, само че имаме и авторски. Но и там съблюдаваме избрани правила - рецептите би трябвало да бъдат кулинарно свързани с това, което вършим ", изяснява той.
Пицата се изпича в пещ на дърва при температура към 420 градуса за към минута и половина до две минути Фотограф: Надежда Чипева
Като цяло обаче залагат на ядро от избран брой към този момент утвърдили се измежду клиентите им пици, като сега разискват ново меню, в което да заменят 10-15% от предложенията с нови. Наблюденията им демонстрират, че от предлаганите към 30 пици половината от оборота идва от 5.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР