Какво се случи с първия вот на недоверие срещу правителството

...
Какво се случи с първия вот на недоверие срещу правителството
Коментари Харесай

Вот и протест в България - докъде стигнаха?

Какво се случи с първия избор на съмнение против държавното управление на ПП-ДБ? Провали се. Какво се случи с 14-дневните митинги на миньори и енергетици от въглищната промишленост? Секнаха - и освободиха автомагистралите от блокадите. Постигнаха ли задачите си двете акции, които демонстрираха добра подчиненост? Резултатите от локалните избори ще покажат.

Какво се случи на вота

Никой, даже и опозицията, поискала вота - Българска социалистическа партия, " Възраждане " и  " ИТН "  (ИТН), не е допускал, че кабинетът ще падне. Гласуването сподели, че съперниците на ръководещите са двойно по-малко от бранителите му. Трите партии и самостоятелният народен представител Радостин Василев използваха недоволството на енергетиците, с цел да разпалят предизборната си акция и да обръщат в гласове страховете на хората и гнева им, че се посяга на енергийния суверенитет.

ГЕРБ и Движение за права и свободи, които поддържат държавното управление, използваха вота, с цел да излъчат сигнали, че без тях държавното управление не може да съществува и да припомнят, че го държат под око. Една трета от депутатите на ГЕРБ, в това число партийният водач Бойко Борисов, отсъстваха от пленарната зала и по този начин потвърдиха демонстираното и по-рано неодобрение от работата на  министрите, а също - че не дават безплатно доверието си. Борисов посочи като причина за отсъствието си предизборна среща в Разград - фиктивен аргумент, който би могъл да показа всеки народен представител, уточнявайки по-късно, че се е схванал с Кирил Петков.

Отсъствието им не затрудни отхвърлянето на вота - 143-ма народни представители гласоподаваха против него, в залата бяха съвсем всички от ПП-ДБ, както и от Движение за права и свободи отпред с Делян Пеевски, въпреки и без водача Карадайъ. Но пък даде опция на неофициалния говорител на конституционно-управленското болшинство Пеевски да изясни по кое време " те "  ще смъкват държавното управление - когато се отклони от евроатлантическия път и не работи за хората. Никому не се стори необичайно, че един глобен поради корупция по световния закон " Магнитски "  бизнесмен, забъркан в покупко-продажби, в които участваше съветската държавна  Внешторгбанк (ВТБ), ще следи за отклонения от евроатлантизма.

Какво се случи с митингите

Двата най-големи синдиката КНСБ и КТ " Подкрепа "  се дистанцираха от националния митинг в деня, в който завършиха дебатите по вота. Териториалните проекти за обективен преход, които протестиращите енергетици желаеха да бъдат изтеглени, останаха там, където са - в Брюксел. А поканата на премиера Денков да ги трансформират дружно - без отговор.

Гаранции по кое време ще е подготвена енергийната тактика няма, въпреки в съглашението с протестиращите да е вписан срокът 30 ноември т.г., когато да бъде показан план. На конгрес за възобновимите енергийни източници министърът на енергетиката Румен Радев загатна какъв брой е добре да бъде разисквана от специалисти. Пропусна да каже по кое време ще се случи, само че недвусмислено съобщи, че задачата е нискоемисионна енергетика, която включва нуклеарната енергетика, слънчевите системи, мощностите от ветрогенератори, геотермалната сила, хидроенергетиката, както и биомасата. ТЕЦ-овете на въглища липсваха. В проектите на кабинета обаче влизат две нови ПАВЕЦ с конфигурирана мощ 1600 мегавата - съвсем колкото " Марица Изток 2 ", ситуирани на язовирите Доспат и Батак, които да проработят през 2032-а година.

Протестиращите свиха знамената, само че дадоха обещание ефикасни протестни дейности в държавните " Мини Марица-изток "  и Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ". Управляващите все по този начин нямат отговор за плавния преход на трите въглищни района, който да не ги трансформира в пустиня, осеяна с фотоволтаици и акумулатори. Апетитите за фотоволтаици и въобще мощности за зелена сила са големи поради обезпеченото финансиране от стотици милиони евро по Плана за възобновяване и резистентност, териториалните проекти и Оперативна програма " Развитие на районите "  (2021-2027).

" Зелената сила ", примамка и бизнес

До шести ноември е срокът за заявяване на капиталови планове по териториалните проекти за Стара Загора, Перник и Кюстендил в Министерството на енергетиката, а до десети ноември министерството би трябвало да избере оценители на тези поръчки. Когато те приключат работа, ще има съответни отговори кои са фирмите, които ще влагат, какъв брой работни места ще открият и по кое време.

За да успокои миньорите и енергетиците, държавното управление актуализира, а депутатите гласоподаваха измененията в Пътната карта за климатична индиферентност в частта за разполагаеми маневрени и базови мощности. В сходство със съглашението, подписано сред служащи и власт, въглищните централи ще работят най-малко до 31 декември 2038-а година, като от Пътната карта отпадат посочените преди този момент междинни стойности на енергийните мощности за преправка на въглища, надлежно за 2026-а, 2030-а и 2035-а година.

Но какво от това? Парламентите на България имат две решения - на 44-ото и на 48-ото Народно събрание, с гаранции, че в дълготраен проект ТЕЦ-овете ще работят, а кабинетът да предоговори Плана за възобновяване и резистентност, което не се случи.

Но 1,6-те милиарда лв. от Европейски Съюз за проектите за обективен преход са обезпечени. Отхвърлят ли ги, преходът ще бъде доста много мъчителен, а блокадите на пътища - безсмислени. 

Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

                                                                   *  *  *

Вижте и това видео на Дъждовни води: 

България: “Това няма да е последният митинг ”

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР