Какво са всъщност аспержите? Някои смятат, че те стават само

...
Какво са всъщност аспержите? Някои смятат, че те стават само
Коментари Харесай

Аспержите са били любими на фараоните

Какво са в действителност аспержите? Някои считат, че те стават единствено за ястие, само че съгласно други това не е единствено изтънчен деликатес, а лекарство и извънредно красиво цвете.

Най-древната рецепта за подготвяне на аспержи, достигнала до нас в писмен тип, е тази от книгата на Катон „ De Re Coquinaria ”, написана през трети век преди нашата епоха.

Върху саркофазите на фараоните има изображения на аспержи. Кълновете ѝ са считани от египетските лечители за целебни. Те им придавали божествена мощ и свързвали свойствата ѝ с продължението на човешкия жанр.

В Древна Европа аспержите нахлули през Гърция, където се употребявали най-много като лекарство. Култът към богинята на хубостта и любовта Афродита се разпрострял и върху аспержите, които станали известни като мощен афродизиак.

С венци от аспержи се украсявали главите на младоженците, а брачното им ложе се посипвало с листенца от растението. Самият градеж на стъблото на аспержите навеждал на фалически мисли, по тази причина всички мъже ги консумирали в огромни количества.

Докато гърците се отдавали на аспержите и на любовта, неусетно сочният зарзават бил конфискуван от римляните. Тези нежни стъбла, съгласно жителите на Римската империя, освен зареждали мъжете с любовна мощност, само че и предпазвали от нежелана бременност.

 Факти за Аспержи

Римляните почнали да купуват всеобщо аспержи, с цел да предпазят любовниците си от зачеване, само че с императорски декрет вкусният зарзават бил неразрешен за продажба тъкмо заради тази причина.

Римската войска се нуждаела от свежи сили, а те нямало по какъв начин да се появят, в случай че всички дами се предпазвали с аспержи.

Когато купувате аспержи, обърнете внимание на стъблото, то би трябвало да е гъвкаво, а в случай че го натиснете с нокът, да хрущи. Ако не можете да намерите хрупкави стъбла, поставете букета аспержи за малко в студена вода, с цел да станат по-свежи.

Никога не купувайте аспержи с повехнали главички, те би трябвало да стърчат самоуверено нагоре. Най-трудната част обаче е в обработката на аспержите. Всяко стъбло би трябвало да се пречупи откъм корена. Отрежете всички люспички и обелете горния пласт на аспержите.

Необходима ви е тясна висока тенджера, с цел да може долната част на аспержите да се свари, а горната – т.е. главичката, да остане леко сурова. Аспержите би трябвало да хрускат сред зъбите ви, а не да са като сварено въже.

Аспержите стават доста вкусни, в случай че към този момент сварените за няколко минутки аспержи се завият по три в парче бекон или шунка, фиксират се с съчка за зъби и се сложат в авансово запържен чесън или лук с масълце. Захлупват се с похлупак и откакто месото омекне, се сервират, поръсени с кашкавал или пармезан.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР