Какво предстои от есента за небитови клиенти*, присъединени към електроразпределителната

...
Какво предстои от есента за небитови клиенти*, присъединени към електроразпределителната
Коментари Харесай

Малките и средни фирми ще купуват от 1 октомври електричество от свободния пазар

Какво следва от есента за небитови клиенти*, присъединени към електроразпределителната мрежа на ниско напрежение, които сега се доставят с електрическа енергия от контролирания пазар? Как ще се трансформират доставките за тях след 1-ви октомври 2020 година? На тези и други съществени въпроси за идните стъпки от процеса на либерализация на електроенергийния пазар дават отговор разясненията от Министерството на енергетиката.

От 1 октомври тази година небитовите клиенти, присъединени към електроразпределителната мрежа – ниско напрежение, би трябвало да излязат на свободния пазар.

С брой 57 на Държавен вестник от 26 юни 2020 година беше обнародван Закон за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Така направените промени в Закона за енергетиката са в сходство с условията на Директива (ЕС) 2019/944 на Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз от 5 юни 2019 година по отношение на общите правила за вътрешния пазар на електрическа енергия и за изменение на Директива 2012/27/ЕС, както и в осъществяване на уговорката на Република България като страна членка на Европейския съюз да либерализира изцяло своя пазар на електрическа енергия.

Излизането на небитовите консуматори на свободния пазар е поредна стъпка от процеса на цялостна либерализация на електроенергийния пазар, която има за цел да обезпечи конкуренция сред доставчиците и реализиране на по-добри условия за потребителите. Процесът ще обезпечи опция на всеки клиент да подписа контракт, съгласуван с неговия съответен профил на ползване.

По данни от Народното събрание общо 300 000 са компаниите, които ще бъдат наранени от тази мярка. Всъщност сред 30 и 50 000 от тях към този момент имат някакъ опит, защото и до момента имаха опция да употребяват ток и от контролирания, и от свободния пазар и те се възползваха от това. И имат опит в договарянията с снабдител на ток.

На контролирания пазар остават единствено за семействата. най-малко още 3-4 години, споделят експертите.

Важна информация по отношение на либерализацията на пазара на електрическа сила

Какво следва да се случи след 1 октомври 2020 година на пазара на електрическа сила?

За битовите клиенти на пазара на електрическа сила – няма смяна в обстановката и те остават на контролирани цени, които се дефинират от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Небитовите клиенти, присъединени към електроразпределителна мрежа на ниско напрежение, са задължени да излязат на свободния пазар на електрическа сила.

Какво постанова измененията?

Така направените промени в Закона за енергетиката са в сходство с условията на Директива (ЕС) 2019/944 на Европейския парламент и Съвета от 5 юни 2019 година по отношение на общите правила за вътрешния пазар на електрическа енергия и за изменение на Директива 2012/27/ЕС .

Какви са изгодите от излизането на свободния пазар за небитовите консуматори?

• Възможност за избор на снабдител на електрическа сила, съгласуван с Вашия профил на ползване.

• Постигане на оптимални условия за доставка и балансиране.

Конкуренция сред доставчиците на електрическа сила и реализиране на по-добри условия за потребителите.

Какви са периодите, които би трябвало да знаете?

В 30-дневен период от влизането в действие на Закона за енергетиката, т.е. до 26-ти юли 2020 година сдруженията „ ЧЕЗ Електро България” АД, „ ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД, „ Енерго-Про Продажби” АД и „ ЕСП Златни пясъци” ООД, в качеството им на крайни доставчици на електрическа сила изпращат до всеки собствен небитов краен клиент съобщение за преустановяване снабдяването с електрическа сила от 1-ви октомври 2020 година на обекти, присъединени към електроразпределителна мрежа на ниско напрежение.

До 26-ти юли 2020 година сдруженията „ ЧЕЗ Електро България” АД, „ ЕВН България Електроснабдяване” ЕАД, „ Енерго-Про Продажби” АД и „ ЕСП Златни пясъци” ООД, в качеството им на крайни доставчици на електрическа сила разгласяват на интернет страниците си лист с небитовите клиенти на обекти, присъединени към електроразпределителна мрежа на ниско напрежение, в съответната лицензионна територия.

До 31-ви август 2020 година КЕВР утвърждава пример на типовия контракт, с който се уреждат правата и отговорностите на страните, изискванията за доставка на електрическа сила от досегашния снабдител.

До 30-ти септември 2020 година всеки небитов клиент следва да подписа контракт с снабдител на електрическа сила по свободно контрактувани цени или да остане при досегашния снабдител, в ролята му на търговец на електрическа сила с стандартизиран контракт.

Ако до 01-ви юли 2021 година небитов клиент не е избрал снабдител на електрическа сила по свободно контрактувани цени, ще се доставя от досегашния си снабдител, само че в качеството му на снабдител от последна инстанция.

Какво ще се случи в случай че до 30-ти септември 2020 година не сте сключили контракт с снабдител на електрическа сила по свободно контрактувани цени?

В случай, че до 30-ти септември 2020 година в това число не сте сключили контракт с снабдител на електрическа сила по свободно контрактувани цени, доставката на електрическа сила от 1-ви октомври 2020 година ще продължи да се прави от досегашния ви снабдител в качеството му на титуляр на лицензия за „ търговия с електрическа сила “.

За реализиране на доставка на електрическа сила в горепосочения случай досегашният Ви снабдител, само че в качеството си на търговец, ще подписа стандартизиран контракт с Вас. До сключването на типовия контракт, сдружението като доскорошен снабдител в качеството си на краен доставчик обезпечава доставката на електрическа сила, при изискване че Вие навреме заплащате всички дължими суми по отношение на доставката.
Типовият контракт е със период от 1-ви октомври 2020 година до 30-ти юни 2021 година и се подписва по пример, одобрен от КЕВР.

Как да си избера снабдител на електрическа сила?

Договор за доставка на електрическа сила по свободно контрактувани цени, може да се подписа с всеки търговски индивид, който има лицензия за осъществяване на активността “ търговия с електрическа сила “.
Информация за всички снабдители на електрическа сила, по отношение на издадените им от КЕВР лицензии за осъществяване „ търговия с електрическа сила “ е налична на уеб страницата на КЕВР https://portal.dker.bg/registri/litsenzii
Небитовите клиенти при избора си на снабдител по свободно контрактувани цени следва да имат поради, че определеният от тях снабдител на електрическа сила би трябвало да бъде и координатор на балансираща група в сходство с Правилата за търговия на електрическа сила.
Всеки небитов клиент самичък избира доставчика, с който да подписа контракт за доставка на електрическа сила, въз основа на предоставени предложения и свободно договаряне или при изискванията и по реда на Закона за публичните поръчки.
За първична регистрация на пазара на електрическа сила по свободно контрактувани цени с контракта за доставка Вие упълномощавате доставчика да подаде заявление за първична регистрация при съответния мрежови оператор, както и да подписа от Ваше име и за Ваша сметка контракти с мрежовия оператор и с доставчика от последна инстанция, както и да подаде заявката за първична регистрация.

Какво ще се случи, в случай че при приключване на типовия контракт на 30-ти юни 2021 година не сте сключил различен контракт за доставка на електрическа сила по свободно контрактувани цени?

Тези от Вас, които до 30-ти юни 2021 година в това число, не са избрали снабдител на електрическа сила, считано от 1-ви юли 2021 година ще се доставят с електрическа сила от същия снабдител, само че в качеството му на снабдител от последна инстанция.
Обърнете внимание, че при покупко-продажби с снабдител от последна инстанция, цената на електрическата сила е доста по-висока. Това се дължи на обстоятелството, че функционалността на снабдител от последна инстанция е да доставя с електрическа сила случайно, до избора на различен снабдител. Смяната на снабдител от последна инстанция с различен снабдител се прави според планувания ред в Закона за енергетиката и Правилата за търговия с електрическа сила.

Какво би трябвало да знаете по отношение на дължимите заплащания при покупко-продажбите по свободно контрактувани цени?

Към сегашния миг в контролираната цена на електрическата сила, която заплаща небитовият клиент, са включени разноските за балансиране и цената за отговорности към обществото, като във фактурата за доставената електрическа сила настрана са включени и разноските за мрежови услуги.
При подписване на контракт за доставка на електрическа сила по свободно контрактувани цени страните подписват контракт за комбинирани услуги, като предмет на този контракт са продажбата на електрическа сила и заплащането на всички употребявани от крайния клиент услуги включително за мрежови услуги и за "отговорност за балансиране ".
Следва да се има поради, че при доставка на електрическа сила по свободно контрактувани цени, цената за отговорности към обществото се начислява във фактурата настрана от цената на електрическата сила.

Какво да вършат тези от Вас, които са възложители на публични поръчки?

В случай, че сте възложители на публични поръчки, би трябвало да предприемете нужните законови дейности за възлагане на социална поръчка за избор на снабдител на електрическа сила при най-хубави за Вас условия по реда на Закона за публичните поръчки.

От къде, по кое време и по какъв начин можете да получите достъп до настояща информация за офертите за доставка на електрическа сила?

За по-пълна осведоменост и обезпечаване на опция за присъединяване на пазара на електрическа сила по свободно контрактувани цени, в период до 31-ви декември 2020 година КЕВР ще сътвори платформа и ще дефинира разпоредбите за работа с нея.

Правилата ще бъдат оповестени на интернет страницата на КЕВР като оператор на платформата.
Независимо, че платформата ще бъде реалност след 31-ви декември 2020 година дотогава всеки небитов консуматор на електрическа сила следва да бъде деен в търсенето на снабдител, с който да подписа контракт за доставка на електрическа сила при най-хубави за него условия. Информация за всички снабдители на електрическа сила е налична на уеб страницата на КЕВР https://portal.dker.bg/registri/litsenzii

Ø Какво би трябвало да знаете за платформата?

Платформата ще е единна, централна, обществена уеб основана осведомителна система, която обезпечава достъп до настояща информация за офертите за доставка на електрическа сила.
Крайните клиенти с предстоящо годишно ползване под 100 000 kWh ще имат безвъзмезден достъп до платформата за сравняване на предложения за доставка на електрическа сила, в това число предложения за контракти с динамична цена на електрическата сила.

Ø Какво ще обезпечи платформата?

Осигурява условия за еднообразно отнасяне на електроенергийните предприятия при сравняване на офертите за доставка на електрическа енергия;
Осигурява критерии, въз основа на които да се прави сравнението, в това число услугите, които са публични;
Предоставя точна и настояща информация, в това число датата на последната актуализация;
Достъпна е за хора с увреждания, лесна за сетивно разбиране, функционално пригодна, разбираема и стабилна;
Осигурява ефикасна процедура за съобщаване на съществуването на неточна информация по отношение на оповестените оферти;
Извършва съпоставения, като обработването на персонални данни се лимитира до данните, нужни за сравняването.

Ø Какви отговорности имат търговците на електрическа сила към платформата?

Търговците на електрическа сила са длъжни да дават на оператора на платформата ежемесечно настояща информация за офертите си за крайните клиенти с предстоящо годишно ползване под 100 000 kWh.
Търговците на електрическа сила обезпечават информация за платформата във фактурите на клиентите или в приложения към тях.

Какви са рисковете, които могат да зародят в процеса по либерализация?

Риск да не се информирате навреме за настоящите офертите за доставка на електрическа сила и да не сключите контракт с снабдител на електрическа сила при най-хубави за Вас условия;
Риск да получавате своята електрическа сила на по-висока цена от снабдител от последна инстанция, в случай че не сте създали своя избор на търговец на електрическа сила до 30-ти юни 2021 година в това число.

Какво би трябвало да знаете за гарантиране на доставката на електрическа сила?

Няма риск да останете без доставка на електрическа сила. Въпросът е при какви условия и на каква цена. Бъдете дейни!

* Съгласно Закона за енергетиката "небитов клиент " е клиент, който купува електрическа или топлинна сила с топлоносител гореща вода или пара за отопление, климатизация, горещо водоснабдяване и софтуерни потребности или природен газ за небитови потребности.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР