Какво представлява бюджетното правило 50/30/20?Ако сте нов в бюджетирането, решението

...
Какво представлява бюджетното правило 50/30/20?Ако сте нов в бюджетирането, решението
Коментари Харесай

Какво представлява правилото 50/30/20 и подходящо ли е за моите финанси?

Какво съставлява бюджетното предписание 50/30/20?

Ако сте нов в бюджетирането, решението по какъв начин съответно да управлявате парите си може да е много мъчно непостижимо. Не единствено би трябвало да се организирате, само че също по този начин би трябвало да вземете сложни решения за това по какъв начин да харчите парите си. Добър метод да опростите всичко това е процентно основан бюджет – разделете месечния си приход на избрани процентни елементи, с цел да покриете вашите разноски, спестявания, дълг и каквито категории изберете. Един от най-често срещаните процентно основани бюджети е правилото 50/30/20. Идеята е да разделите приходите си на три категории, харчейки 50% за потребности, 30% за стремежи и 20% за спестявания.

कुत्रे माणसांना का चावतात? कुत्रा चावल्यावर तातडीनं काय करावं?

Научете повече за бюджетното предписание 50/30/20 и дали то е уместно за вас.

50% от приходите за покриване на потребностите ви

Нуждите са тези сметки, които безусловно би трябвало да платите и са нещата, нужни за оцеляване. Тези разноски могат да включват заплащания за наем или ипотека, заплащания за кола, хранителни артикули, застраховка, опазване на здравето, заплащане на най-малък дълг и комунални услуги.

Категорията „ потребности “ не включва детайли, без които можете да живеете, като да вземем за пример кабелна телевизия или Netflix. Те ще отидат в категорията „ стремежи “.

30% от приходите – за мечтани от вас неща

Незадължителните разноски или „ стремежи “ би трябвало да съставляват 30% от приходите ви. Всичко от хранене на открито, извършване на покупки на облекла, Starbucks, вашия проект за кабелен или мобилен телефон, пътешестване, дарове или участие във фитнес зала се квалифицира като предпочитание. В огромната скица на нещата тези покупки може да са значими за вас, само че са незадължителни разноски.

20% от приходите – за спестявания

Останалите 20% от приходите ви би трябвало да отидат за икономисване на пари. Около 61% от хората на възраст от 25 до 34 години имат спестени по-малко от $1000. Спестяването може да включва разкриване на депозитна сметка за икономисване за незабавен фонд, предплатено заплащане, почивка или друга по-голяма цел. Това може също да значи внасяне в капиталова сметка или пенсионен проект, като 401(k) или IRA. Можете също по този начин да разпределите част от този раздел за заплащане на всеки дълг.

Помислете дали да предприемете спомагателна стъпка за икономисване, като употребявате стратегии за „ закръгляване “ онлайн или с мобилни приложения, които одобряват транзакциите с вашата дебитна карта, закръглят ги до най-близкия $ и автоматизирано трансферират „ смяната “ към вашите спестявания. Можете също по този начин да настроите пряк депозит, тъй че част от вашата заплата да отива напряко във вашата спестовна сметка.

Подходящо ли е за вас бюджетното предписание 50/30/20?

Правилото 50/30/20 може да бъде добър способ за бюджетиране за някои, само че дали системата е подобаваща за вас ще се дефинира от вашите неповторими условия. В взаимозависимост от приходите ви и мястото, където живеете, 50% може да не са задоволителни, с цел да покрият потребностите ви. Например, хората, които живеят в регион с високи разноски, може да се наложи да отделят огромна част от приходите си за жилища, което прави съвсем невероятно за тях да поддържат потребностите си под 50%. Така че може да се наложи да коригирате процентите, с цел да дават отговор на вашата обстановка.

Наличието на три категории за следене може да ви помогне да не затънете в процеса на категоризиране на всеки обособен разход. За други неналичието на конструкция може да затрудни намирането на способи за възстановяване на навиците им за харчене. В последна сметка би трябвало да решите какъв вид система за бюджетиране е подобаваща за вас въз основа на вашите привички и условия.

Какво би трябвало да запомните

Бюджетът 50/30/20 е образец за бюджет, основан на проценти. Погледнете финансовото си положение и цели и измислете формула, която работи за вас. Какъвто и способ на бюджетиране да изберете, той ще работи единствено в случай че се придържате към него.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР