Какво предлагат банките Увеличаване Какво предлагат банките Преглед на оригинала

...
Какво предлагат банките Увеличаване Какво предлагат банките Преглед на оригинала
Коментари Харесай

Финaнсови играчки за деца

Какво оферират банките

Увеличаване

Какво оферират банките

Преглед на оригинала Смаляване
Има терзания, че фокусът на децата може да попадне не върху спестяванията, а върху харченето.
Финтех фирмите бързо започнаха да се конкурират с банките в доста сфери. Извън тяхното полезрение обаче дълго време оставаха децата и младежите. Докато обичайна банкова промишленост предлага необятна гама от артикули за тях - спестовни сметки, детски депозити и влогове, разплащателни артикули, които са свързани със сметката на родителя, както и профилирани артикули като попечителски фондове, сметки за предпазване на скъпи бумаги и разнообразни артикули с капиталова цел, финтех фирмите едвам прохождат в тази сфера. Говорим световно. Първите, които попълниха тази липса, са английските Revolut и Monzo. В този бранш стартират да гледат и огромни американски банки, IT компании и ритейлърът Amazon. Благодарение на Revolut България също попадна на картата на офертите на финтех фирмите. Като цяло самите те не се разграничават доста от тези на банките. Разликата идва в метода - основаване на финансова просветеност, ръководство на бюджета, или в резюме казано - отговорно харчене и обмисляне.

Един артикул - сходни оферти

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В момента изборът на банкови карти за деца и младежи е огромен, което може да обърка родителите. На процедура обаче офертите им са много сходни - главното е, че са без такса за разкриване на разплащателната сметка и за издаване на картата, таксите за обслужване са алегорични. В допълнение, преводите от сметката на родител в същата банка също стават бързо. Често изборът е воден и от това в коя банка е сметката на самия родител.

С детските карти транзакции на стойност до 50 лв. се правят без нужда от въвеждане на ПИН, може да имат спомагателен по-малък предел за изтегляне от банкомат, ограничавания да се пазари в интернет и опцията да се наблюдават всички тегления и заплащания от родителите. За да притеглят повече клиенти, от ден на ден банки оферират много гъвкави условия, най-често за клиентите сред 14 и 18 години - безконтактни заплащания, по-големи предели за изтегляне и безпроблемно извършване на покупки в интернет. Тук обаче с изискването, че тези услуги стават единствено със единодушието на родителите. Повечето банки оферират приложенията си за мобилно банкиране даже и за детските си разплащателни артикули. Налице е и опцията към карта на родител да бъде публикуван препис за детето, като се постави избран дневен или седмичен предел. Този вид обаче няма гаранция, че работи за малолетни при всички банки. При избора на детски артикул водещ може да е и претекстът мобилно разплащане и консолидиране в телефона (Apple Wallet, Garmin Pay и други сходни артикули, предлагани в България).

Промяна на играта

С навлизането на финансовите технологии нещата се трансформират и предлагането на нови и забавни артикули се усилва. От финтех фирмите английската Revolut е единствената цифрова банка, която предлага детски сметки в България. Revolut Junior е предопределен за деца на възраст 7 - 17 години и цели да насърчи възпитаването на финансова просветеност измежду младежите посредством персонализирани парични принадлежности и препоръки. Акаунтите са свързани към сметките на родителя или настойника, който ги ръководи и може да зарежда неотложно детската сметка, да управлява вариантите за сигурност на акаунта, да получава вести при всяка транзакция, както и да лимитира използването на сметката при избрани търговци. Създаването на Revolut Junior е гратис, като все още детските сметки са налични само за потребителите, които употребяват платените проекти Premium и Metal. Детската карта има своите ограничавания, които са разнообразни от тези за възрастни.

Обикновено при издаването на пластиката е належащо да се показа акт за раждане на детето, с който да се потвърди наставнически статут, а в случай че то е над 14 години - и персонална карта. При Revolut това не е належащо, защото Junior в действителност е подсметка към персоналната сметка на потребителите на цифровата банка.

" Разговорите за пари нормално стартират вкъщи и имаме вяра, че тези умения се получават лека-полека, посредством опит и благодарение на родители и настойници. Revolut Junior пораства дружно с децата, до момента в който те не дават отговор на условията за общоприет акаунт 18+. Така, откакто са самостоятелни, децата ще имат финансовите умения и грамотността, с цел да избегнат евентуално скъпи неточности ", разяснява ръководителят на плана Revolut Junior Орелиен Гишар.

Различни проучвания демонстрират, че децата реагират по-скоро положително на нововъведенията, само че са налице и терзания, че фокусът може да попадне не върху спестяванията, а върху харченето. " Обществата вървят към безкешовото си бъдеще, заплащанията става все по-лесни - това е колкото комфортно, толкоз и има капацитета да се трансформира в проблем. В предишното децата можеха да усетят какъв брой пари са изхарчили, до момента в който в този момент, когато всичко се случва с натискането на един бутон, визията, че харчат действителни пари, може да се замъгли ", разяснява пред Financial Times създателят на Nimbl Клинт Уилсън. Затова деликатно, всичко към момента е във вашите ръце.

Лихва от родителите
Освен огромните финтех играчи, които се пробват да навлязат в бранша, има и новаторски компании, чийто фокус са извънредно децата. Сред тях е подкрепената от софтуерния колос Amazon и капиталовите банки JPMorgan Chase и Wells Fargo Greenlight Financial Technology. Компанията предлага интелигентна дебитна карта, както и финансова апликация, която се ръководи от родителите. Налице са функционалности за персонализиране на прекарването, като родителите имат опция да " изплащат " рента на децата си, когато те се пробват да икономисват, с концепцията да им покажат на какъв принцип работи в действителност лихвата. В приложението децата могат да групират средствата си в три разнообразни категории - разноски, спестявания и дарения. Подобни модели имат и платформите Osper, goHenry и Nimbl, които разполагат даже с функционалността родителите да задават задания на децата, след чието осъществяване автоматизирано да бъдат прехвърляни дребни суми. Всичко това започва с приложенията, които целят да възпитат финансова просветеност и привички за икономисване и ръководство на парите. Впоследствие към функционалностите им бяха добавени и предплатени безконтактни дебитни карти.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР