Какво не бива да ядем, ако имаме розов лишей?Розовият лишей,

...
Какво не бива да ядем, ако имаме розов лишей?Розовият лишей,
Коментари Харесай

Какво не бива да ядем, ако имаме розов лишей?

Какво не трябва да ядем, в случай че имаме розов лишей?

Розовият лишей, прочут още като розов лишей на Жилбер, е кожно заболяване, причиняващо червени или розови люспести петна, основно по горната част на тялото, които изникват последователно и изчезват сами, задържайки се сред 6 и 12 седмици, написа

Ето мнението на Мануел Рейш, експерт по клинична фитотерапия.

В множеството случаи поражда по-голямо леке, в близост му ​​с няколко по-малки. Големите се назовават майчини плаки или ​​маточни петна. Обичайно е да се появи единствено един път в живота, напролет или есента - само че някои хора могат да развиват петна всяка година, почти едновременно. Лечението постоянно би трябвало да се следи и управлява от кожен лекар и има за цел на първо място облекчение на признаците, тъй като петната сами нормално изчезват след време, без да оставят белег.

Вредни храни при съществуване на розов лишей.

Храните, които утежняват положението на болния, са следните: сладкиши, мед, чипс, сода, шоколад, кафе, мощен чай, цитрусови плодове, изкуствени хранителни добавки и аромати, алкохол, пушени меса, черен пипер и други подправки, кисели краставички и други мариновани артикули, мазни храни, яйца.

Полезни храни.

Продуктите, които улесняват лекуването на розовия лишей, са: каши от натурални зърнени култури, черен или най-малко пълнозърнест самун, варено постно месо, картофи, моркови и други зеленчуци.

Симптоми.

Най-характерният признак на розовия лишей е появяването на розово, може и алено леке ​​с величина сред 2 и 10 см, което се съпровожда от по-малки петна към него и сърбеж. Появата и оформянето на петната може да трае до 2 дни. Има случаи, при които може да изникнат и други признаци, да вземем за пример, тресчица с температура над 38º, болки в стомаха, в ставите и главоболие, неразположение и загуба на вкус. Кожните промени би трябвало да се наблюдават и преценят от кожен лекар, с цел да се дефинира тъкмо казусът и да се стартира лекуване, уместно за всеки обособен случай.

Какво предизвиква розовия лишей?

Все още не е открита съответна причина за появяването му, само че е допустимо да се предизвика от вирус, който провокира лека зараза на кожата. Обаче няма случаи този вирус да се предава от човек на човек, затова болестта не е заразно. Хората, които са най-застрашени да развият розов лишей, са дами под 35-годишна възраст, само че също това може да се случи както на всеки човек, по този начин и на всяка възраст.

Лечението.

Розовият лишей нормално се изгубва от единствено себе си след почти 6 до 12 седмици. Ако почувствате сърбеж или дискомфорт, вашият кожен лекар може да ви предложи лекуване с някое от следните средства:

- омекотяващи кремове, които надълбоко овлажняват кожата, форсират заздравяването и успокояват раздразнението;

- кортикостероидни кремове, които понижават сърбежа и лимитират подуването на кожата;

- противоалергични лекарства; ползват се основно, в случай че сърбежът пречи на съня;

- в случай че признаците не се подобрят с тези способи на лекуване, е допустимо лекарят да предложи UVB-лъчи, при което засегнатата област на кожата се излага на особено осветление.

При някои хора изгубването на петната може да трае над 2 месеца, като нормално не остава никакво леке или белег по кожата.

Какво не трябва да прави болният?

Ако получите розов лишей, не се мийте с гореща вода - най-вече с топла. Не използвайте сапун. След миене не търкайте с кърпата, а единствено потупвайте! Не разранявайте и не чешете петната (за да не се увеличават). Не би трябвало да приемате антибиотици по лично решение. Не бива да вършиме слънчеви бани, нито да посещавате солариум. Ако обривът не изчезва над 2 месеца, се консултирайте със специалист-дерматолог!

Внимание! Статията е информативна и не може да служи за самолечение. Съветвайте се с доктор!
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР