Какво лекува ашвагандата? Тя е уникално растение, което се използва

...
Какво лекува ашвагандата? Тя е уникално растение, което се използва
Коментари Харесай

Какво лекува ашвагандата?

Какво лекува ашвагандата? Тя е неповторимо растение, което се употребява в индийската национална медицина от доста дълго време. Обхватът на потребното му деяние е извънредно необятен. Първо, това е мощен адаптоген, който дава на тялото сили да се оправи със напрежението и неговите последици. В допълнение, ашваганда ще се употребява за лекуване на доста болести в бъдеще.

Ашваганда е адаптоген от растителен генезис, който има способността да се оправя дейно със напрежението.

Поради тази причина тя се употребява интензивно в националната медицина. Сега се изследват опциите на растението в региона на позитивния му резултат върху паметта и имунната отбрана на организма. Ето по какъв начин се употребява ашвагандата.

Днес ашваганда се употребява при лекуването на артрит, тревога, биполярно разстройство, хиперактивност, обсесивно-компулсивно разстройство, проблеми със съня, злокачествени болести, туберкулоза, астма, дерматологични заболявания, бронхит, фибромиалгия, менструален дисбаланс, хълцане, болест на Паркинсон, хипотиреоидизъм и хронична патология на черен дроб.

Също по този начин е допустимо да се употребява за понижаване на нежеланите резултати от медикаменти, употребявани при лекуването на онкология и шизофрения. Билката оказва помощ също по този начин за намаление на холестерола и равнищата на кръвната захар.

Ашваганда поддържа тялото в битката против напрежението и е сложен тоник при:

Срещу затруднения в организма, породени от стрес

Стимулиране на имунната отбрана и плодовитостта Облекчаване на болката, възпалението и увреждането, породено от оксидативен стрес Укрепване на паметта и физическата активност Защита на мозъка, черния дроб, белите дробове и бъбреците Подкрепа при диабет, инфекции и онкология

„ Минуси “ на билката:

Лош усет

Вероятност от повишение на равнищата на хормоните на щитовидната жлеза Възможни храносмилателни проблеми Недостатъчен брой клинични резултати, с цел да се оправдае здравната употреба Няма задоволително доказателства за регистрираните ползи Няма съответно определение за оптимална доза

Традиционни използва:

Корените на растението се употребяват като афродизиак, диуретик, противопаразитно, тонизиращо средство. Листата се употребяват при тресчица и мъчителни отоци. Семената имат противопаразитно деяние. Съцветията – стягащо, диуретично, афродизиак, имат детокс резултат. Коренът от ашваганда се употребява при рехабилитация на дами след раждане, за уплътняване и увеличение на размера на кърмата.

Активни съставки: ашваганда съдържа огромен лист от дейни съставки, като витанолиди, алкалоиди, сапонини, терпеноиди, флавоноиди, танини, феноли, смоли.

Предложен капацитет на билката:

Безпокойство и стрес

Към днешна дата ашваганда дава най-достоверния лист от причини за сполучливо ръководство на напрежението. Ашваганда се употребява като успокоителен тоник.

Памет

Екстрактът от корен на това растение усъвършенства паметта по време на опита при доброволци с леки когнитивни увреждания.

Загуба на тегло и мускулен напредък

Екстрактът от корен на растението понижава желанието за храна, нужното количество храна и телесното тегло в специфичен опит. В клинични изследвания екстрактът от ашваганда е посочил: понижаване на мастните натрупвания в проблематичните зони на тялото, увеличение на мускулната мощ, увеличение на тестостерона, устойчивост.

В изследване на 49 здрави доброволци ашваганда усъвършенства кардиореспираторната устойчивост и физическото здраве след три месеца приложимост.

Диабет

В характерно изследване ашваганда намалява кръвната захар по метод, сходен на класическата диабетна терапия, без обилни странични резултати. Има резултат също за намаляване на серумния холестерол, триглицеридите. Средна дисфункция на тестисите, катаракта.

Сърдечносъдовата система

Ашваганда има способността да намалява кръвното налягане и холестерола, което понижава вероятността от развиване на атеросклероза. При характерни изследвания върху лабораторни животни е потвърдено, че растението понижава риска от инсулт. Ашваганда може да понижи триглицеридите и да предотврати окислително увреждане на клетките от химиотерапия.

Контрол над инфекциите

В особено изследване на 133 пациенти с туберкулоза, ашваганда, комбинирана с антибиотици, е по-ефективна за облекчение на кашлица и тресчица, в сравнение с банкет на антибиотици независимо. Растението също понижава деянията на заболяването. В изследване, извършено върху лабораторни мишки, ашваганда инхибира или убива Salmonella и Staphylococcus aureus.

Растението форсира възобновяване от вирусен хепатит. В допълнение, ашваганда е посочила антивирусен резултат против ХИВ, херпес.

Ашваганда може да инхибира растежа на следните гъбички: Aspergillus flavus, Fusarium oxysporum и Fusarium verticillioides.

Билката демонстрира антипаразитни резултати против малария и лайшманийоза при изследвания върху животни.

Обсесивно-компулсивно разстройство

В опит с 30 пациенти с обсесивно-компулсивно разстройство дестилат от растението, в композиция с обичайна терапия, смекчава признаците по-ефективно, в сравнение с приемането единствено на лекарство.

Разстройство с недостиг на вниманието

Терапията за разстройство с недостиг на вниманието и хиперактивност включва използването на психостимуланти. Но дълготрайната им сигурност е под подозрение. Следователно е нужна безвредна опция.

Комплекс от ашваганда, божур, готу кола, спирулина, бакопа и мелиса усъвършенства времето за реакция, импулсивността и фокуса, без странични резултати.

Шизофрения

В специфичен опит ашваганда понижава проявата на сензорни проблеми (осъзнаване на околния свят), присъщи за страдащите от шизофрения. Но ашваганда няма резултат върху възприятието на изолираност или меланхолия, демонстрира друго изследване на пациенти с шизофрения.

Болка

Ашваганда облекчава болката и ограничаването в динамичността на придвижването при опит с доброволци, страдащи от болки в колянната става. Терапията на страдащите от ревматоиден артрит с включването на ашваганда е съдействала за намаляване на болковите прояви, мъка на ставите и отичане.

Доказано е, че примес от билки, в това число ашваганда, индийски тамян, куркума и цинк, облекчава болката при остеоартрит.

Репродуктивно здраве

Адаптогенът минимизира затрудненията по време на менопаузата. Използването на това растение понижава по този начин наречените горещи талази, промени в настроението, нарушавания на съня, тревога. В специфичен опит излиза наяве, че ашваганда усъвършенства половата функционалност на дамите.

В специфичен опит с мъже е потвърдено, че ашваганда понижава оксидативния стрес и способства за производството на сперматозоиди. Имало е усъвършенстване и в броя и подвижността на сперматозоидите.

Нормализиране на съня

Екстрактът от корена и целият адаптоген обичайно се употребява в Аюрведа като средство за здрав сън.

Имунна отбрана

Ашваганда има способността да усъвършенства по този начин наречения имунен отговор посредством стимулиране на лимфоцитите. А билковата примес с ашваганда в състава покачва интензивността на естествените кафези убийци и белите кръвни кафези, които се борят с новообразувания и вируси.

Червата

Аюрведично лекарство, съдържащо това растение, способства за лекуването на запек, коремна болежка и повръщане. Клизма с дестилат от адаптогена възстановява микроклимата на чревната лигавица при лабораторни плъхове с чревно инфектиране.

Оксидативен стрес

Витанолидите са дейните съставки (антиоксиданти) в ашваганда. В опити, направени върху човешки кафези, растението усъвършенства маркерите на обвързвания с възрастта оксидативен стрес, което дава вяра за способността на растението да предотвратява ранното стареене.

Дълголетие

Антиоксидантният капацитет на този адаптоген би могъл евентуално да усили продължителността на живота.

Мозък

В хода на опити, извършени върху кафези, растението има позитивен резултат върху растежа на мозъчните кафези и задейства регенерацията на невроните.

Болест на Алцхаймер

Този вид деменция се предизвиква от натрупването на бета-амилоидни протеини и загубата на мозъчни кафези. Растението усъвършенства мозъчната когнитивност и минимизира отлаганията на бета-амилоид при лабораторни мишки с заболяването.

Болестта на Паркинсон

Това е невродегенеративно заболяване, породено от загуба на допаминови неврони. В характерни изследвания ашваганда стабилизира равнищата на допамин и понижава увреждането на мозъчните кафези от свободните радикали.

Злокачествени новообразувания

Растението стабилизира общото положение на пациенти, страдащи от рак и подложени на химиотерапия. Експерименти върху животни и кафези демонстрират, че обособените съставни елементи на адаптогена (Витаферин А) потискат и унищожават нездравите кафези.

Кости

Здравето на костите изисква особено внимание на възрастовия стадий след менопаузата, с понижаване на равнищата на естрогена (това води до нарушаване на костната структура). При лабораторни мишки с недостиг на естроген растението предотвратява загубата на костна маса и предизвиква образуването на нова кост.

Адаптогенът усъвършенства структурата на костната тъкан при опитни животни с калциев недостиг, покачва скоростта на формиране на колаген в костната тъкан.

Бъбреци

В опити, извършени върху лабораторни плъхове, ашваганда показва отбрана на бъбреците от токсични резултати на разнообразни съединения.

Черен дроб

Ашваганда защищава черния дроб от въздействието на радиация и тежки метали. Адаптогенът усилва количеството на жлъчката при лабораторни животни с нараснал холестерол и понижава редица чернодробни ензими, който демонстрират увреждане на чернодробните тъкани.

Респираторни инфекции

Полизахаридите в състава на растението са склонни да потискат кашлицата. При лабораторни животни витаферин А, присъстващ в растението, защищава белите дробове от инфектиране и оксидативен стрес, породени от токсични липозахариди.

Заболявания с автоимунна природа

Лупусът е заболяване, което се демонстрира като висока степен на инфектиране. В специфичен опит с мишки, растението понижава маркерите на инфектиране, които са високи при лупус и други автоимунни болести.

Наркомания

Посоченият адаптоген оказва помощ за попречване на зависимостта от морфин в ранен етап. В специфични опити, извършени върху плъхове, експозицията на ашваганда отслабва признаците на лишаване и зависимостта от морфин.

Хипотиреоидизъм

Лек хипотиреоидизъм (ниско равнище на тиреоидни хормони) постоянно се следи при дами над 55 години. В хода на специфичен опит екстрактът от този адаптоген възстановява TSH и хормоните на щитовидната жлеза (Т3 и Т4).

Трябва да се внимава при комбинирането на успокоителни, до момента в който ги приемате с ашваганда. Има смисъл пациентите с хипертиреоидизъм да заобикалят приема на този адаптоген.

 infomax-logo-50-15-HW

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР