Какво количество украинска пшеница е влязла у нас, какво е

...
Какво количество украинска пшеница е влязла у нас, какво е
Коментари Харесай

Олиото от евтин украински слънчоглед, но цената не пада. Защо?

Какво количество украинска пшеница е влезнала у нас, какво е качеството на украинския слънчоглед, употребен от родните маслобойни и за какво не пада цената на олиото, откакто преработвателите купуват по-евтина суровина? Горещата тематика разяснява пред " Стандарт " Тодор Джиков, заместник-министър на земеделието.

- Какво става с украинското зърно, което влиза у нас? Каква е истината?
-->
- Истината е очевидна. Специално за пшеницата вносът е извънредно малко количество - 8 000 тона и те са напуснали територията на страната ни съвсем незабавно. По-сериозният проблем е слънчогледът, защото количеството, което е импортирано тук, е много съществено - два пъти над вноса в предишни години. Това се дължи на ниската цена, на която продават украинските производители. Те продават непременно. И това е една спекулативна цена, с която пазарът не може да се пребори.

Това, което имаме като информация, е, че е към 1000 лв. за звук. Слънчогледът е борсова стока и сега борсовата му цена е 1350 лв.. В същото време в България се влага доста съществено в индустриални мощности за преправка на слънчоглед. Което е добре за българската стопанска система и за България като страна. Защото това значи, че изнасяме не суровина, а подготвен артикул - олио.

Необходимостта и потребностите от първични материали на процедура са извънредно съществени и са два пъти и половината съвсем над производството в България. Така че импорт ще има и би трябвало да има, защото самите предприятия би трябвало да задоволят потребностите си от първични материали. Лошото е, че това става в един доста пай небосвод - в границите на 5-6 месеца и времето, в което се внася, съответства с прибирането на реколтата на българските производители. И това значи, че се отразява и на цената, на която земеделците продават своята суровина.

В момента работим по обезпечаване на опция от Европейския съюз за разрешаване на държавна помощ за депозиране. Визирайки мощностите за предпазване в България, които са към 15 милиона тона складови площи и съществуването на свободен запас сега към 8 милиона тона място, да предоставим финансова помощ за по-продължително запазване на суровината, създадена в България, с цел да може, когато пристигна моментът да я потърсят преработвателите, тя още веднъж да се качи на пазарните равнища на цените. И по този начин нашите аграрни производители да избегнат загуби.

- Какво е качеството на украинския слънчоглед? Чуха се какви ли не изказвания - че не е съхраняван вярно, че е смрадлив и така нататък

- Ще употребявам случая да заявя за следващ път пред българската общественост, че това, което се приказва за некачествена продукция, за липса на надзор, за несъответстващо държание от страна на българските управляващи, които управляват процеса и суровината - е плод на нечии заболели мечти. Няма нищо такова. Българската организация по сигурност на храните, която дава отговор за контрола на вноса в България, си прави прелестно работата. Контролът е цялостен по веригата внос-преработвател-износ-потребител, тъй че място за терзание сега няма.

Ако има, както в тази ситуация с пшеницата се хванаха доставки с съществуването на вредители, тези количества бяха унищожени на мига. Така че безусловно няма място за безпокойствие, суматоха или боязън. Контролът, който реализират държавните институции, е на извънредно високо професионално равнище.

- Кога по-ниската цена на слънчогледа ще се отрази на цената на олиото в магазина?

- Това е стопански развой, който не зависи от нас.  Поевтиняването на суровината се отразява на крайния артикул, само че имайте поради, че в този развой има доста съставни елементи, като цената на силата, цената на труда и така нататък Те бележат растеж непрекъснато. Така че поевтиняването на суровината сега може само и единствено да компенсира увеличението на тока и индустриалните разноски. Затова не мога да предвиждам пазара и цените на продукцията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР