Какво е общото между гранитните кухненски плотове, бананите и летищата?

...
Какво е общото между гранитните кухненски плотове, бананите и летищата?
Коментари Харесай

Опасни ли са рентгеновите скенери на летищата?

Какво е общото сред гранитните кухненски плотове, бананите и летищата? Всички те излъчват ниско равнище на радиация, освен това – непрекъснато.

Според токсиколозите, хората не се прибират в къщи и не идват в офисите си с опасения за обновяването на кухнята. Нито стопират да купуват банани. Вместо това, единствено един от тези източници е причина за несъразмерна паника – това са скенерите за сигурност на летищата.

Загрижеността на пасажерите постоянно се основава на предизвестията, издадени от медицинските снабдители на медицински рентгенови уреди. Администрацията по храните и медикаментите предизвестява пациентите да се подлагат на рентгеново проучване единствено когато е безусловно належащо. Но би трябвало ли хората да се тормозят и от скенерите за сигурност на летищата?

„ За благополучие, няма потребност да се притеснявате “, споделя доктор Люис Нелсън, професор и ръководител на отделението по незабавна медицина в Медицинския институт Rutgers в Ню Джърси, Съединени американски щати.

Излъчването е общ термин за разнообразни типове електромагнитна сила: йонизиращо излъчване (което излъчват рентгеновите апарати) и не йонизиращо излъчване (което включва радио и магнитни вълни). Основната разлика сред йонизиращата и не йонизиращата радиация е равнището на сила, което те предават.

Йонизиращата радиация има задоволително сила, с цел да разрушава електроните от атомите, създавайки свободни радикали; тези химически реактивни частици могат да увредят ДНК и да усилят риска от рак при хората.

Но йонизиращата радиация има действително влияние върху нашето здраве единствено когато се приема във високи дози. А на летищните рентгенови апарати, макар че към половината от скенерите излъчват йонизиращо излъчване, дозата просто не е задоволително висока, с цел да нанесе телесна щета, споделя Нелсън. Освен това, другата половина от скенерите употребяват милиметрови талази, форма на не йонизираща радиация.

„ Лъчението е толкоз едва, че е нищожно “, споделя Нелсън пред изданието Live Science.

Докато пациентите могат да имат право да бъдат загрижени за броя на медицинските рентгенови прегледи и лъчите, които получават, количеството радиация, доставяно от рентген на летището, е напълно малко. Рентгенография на гръдния панер облъчва пациента към 1000 пъти повече в съпоставяне със скенера на летището. Рентгеновите скенери на летището доставят 0,1 микросиверта на радиация при сканиране. За съпоставяне, типичното рентгеново проучване на гръдния панер дава 100 микросиверта радиация, съгласно изследване от 2008 година, оповестено в списание Radiology.

„ Пътниците са изложени на доста повече радиация в самолета, по време на самия полет “, споделя Нелсън.

„ Всяка минута в самолета доставя почти същата доза радиация, както при едно рентгеново сканиране на летището. По подигравка на ориста хората се опасяват от излагане на радиация при скрининга преди полета, а нямат никакви терзания да се качи на самолета “, споделя Нелсън.

Тези скенери излъчват такова малко количество радиация, че даже в случай че летите всеки ден в продължение на една година, към момента ще сте получили единствено част от йонизиращото излъчване, което поглъщате с храната, съгласно оценки от NASA.

Повечето храни съдържат дребни количества радиоактивни молекули въглерод-14 и калий-40, съгласно НАСА. Всъщност доста от предметите и веществата, с които се сблъскваме, всекидневно излъчват радиация – почвата, циментовите тротоари, постройките и даже въздухът, който дишаме, са леко радиоактивни.

„ В съпоставяне с цялата тази радиация, рентгеновият скенер излъчва нищожно количество “, споделя Нелсън. „ Това важи даже за хората, които са по-уязвими от радиационно облъчване, като бременни дами и бебета, които получават същото количество фонова радиация всекидневно, както всеки различен “.

„ Дозата прави отровата “ – споделя Нелсън. „ Всичко е токсично, в случай че получите задоволително огромна доза. И назад, всичко е безвредно, в случай че получавате задоволително ниска доза “.

Като имаме поради всичко казано, рентгеновите лъчи на летището дефинитивно попадат върху нетоксичната страна на спектъра.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР