Какво е най-важното, което трбяbва да знаем за тази древна

...
Какво е най-важното, което трбяbва да знаем за тази древна
Коментари Харесай

6 насоки на Конфуций за хармония в живота

Какво е най-важното, което трбяbва да знаем за тази антична система от вярвания?

 6 насоки на Конфуций за естетика в живота

Ето кои са 6 значими насоки на Конфуций, които ще ви оказват помощ в живота:

1 Хората по принцип са положителни

Има доста неща в света, които може да ви обезсърчат. Има доказателства за ужасни събития, които се случват в близост. Но все пак, конфуцианството изповядва, че хората по принцип са положителни. Това е оптимистичен мироглед, с който не всички биха се съгласили. В съвремения свят всеки е затворен в себе си и не се грижи за другия. Но това не е по този начин!

Ако търсим положителното в другите, това ще промени нашите връзки. Ако дадем късмет на другия и не съдим, ще открием положителните му страни. Да търсите положителното у хората ще ви помогне да откриете техния същински капацитет.

 6 насоки на Конфуций за естетика в живота Снимка: https://www.freepik.com/

2 Отнасяйте се с другите по този начин, както желаете те да се отнасят с вас

Това е принцип, който може да промени целия ви живот, в случай че се съблюдава. В конфуцианството се споделя: „ Не правете на другите това, което не желаете да създадат на вас. “ В основата си това е една от насoките на Конфуций, която учи на грижа към близък. Доброта, човещина, съчувствие, обич, доброжелателност.

Каква е поуката от това?

Най-важното е да се отнасяме със състрадание към другите. Да сме загрижени за благосъстоянието на хората. Това е от главно значение и постоянно би трябвало да се стремим към това. Да проявим емпатия и да внимаваме.

 6 насоки на Конфуций за естетика в живота Снимка: https://www.freepik.com/

3 Учете от тези преди вас

Никой не желае да живее в предишното. Но предишното е изиграло съществена роля, с цел да бъдем такива, каквито сме през днешния ден. Напредъкът на обществото се гради на растежа на тези преди нас. В насоките на Конфуций се споделя да помним предците и да почитаме възрастните.

 6 насоки на Конфуций за естетика в живота Снимка: https://pixabay.com/

4 Преданост към фамилията

В Конфуцианството има специфична тематика за „ синовна любов и почитание “. Семейството е преди всичко. Сега децата основават семейство и не по обичаен модел, само че концепцията за лоялност остава.

Връзката със фамилията ни носи възприятие на принадлежност. Ние сме обществени същества, които са привикнали да живеят в група и с поддръжка. Това значи, че би трябвало да вложим сила и време, с цел да покажем своята обвързаност към фамилията.

 6 насоки на Конфуций за естетика в живота 6 насоки на Конфуций за естетика в живота Снимка: https://pixabay.com/

5 Съвестта да води

В конфуцианството има термин „ Жи “, който значи „ мъдрост “ или способността да вземаш вярно или неправилно решение. Но в морала мъчно се реализира това. В учението на Конфуций всичко се свежда до деяние, ръководено от по-висше възприятие за положително. Да приказваме и търсим положително.

6 Малките ритуали оформят живота

Всички привички и дейности, които практикуваме всеки ден, се сплотяват, с цел да сътворят картината на това, което сме. Изследвания демонстрират, че дребните ритуали в живота могат да понижат напрежението, безпокойството и да ни накарат да се обърнем към нашите полезности. Ежедневните ритуали оформят нашата същина.

 6 насоки на Конфуций за естетика в живота 6 насоки на Конфуций за естетика в живота Снимка: https://pixabay.com/

Заключение

Важните насоки на Конфуций ни учат да поемаме отговорност, да бъдем по-добри хора. Според конфуцианството, в случай че се грижим за другите, в случай че се държим по-добре в обществото, светът ще бъде по-хубав и обективен.

 infomax-logo-50-15-HW

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР