Какво е бъдещето на коронавирусаИзвънредната епидемична обстановка заради коронавируса и

...
Какво е бъдещето на коронавирусаИзвънредната епидемична обстановка заради коронавируса и
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Създаването на една ваксина е изключително бавен процес

Какво е бъдещето на ковид

Извънредната епидемиологична конюнктура поради ковид и COVID-19 е към края си. Това ще стане с смяна на Закона за здравето, което сегашната ръководеща коалиция към този момент е внесла в Народното събрание. Ще остане обаче правото на здравните управляващи да вкарват базисни противоепидемични ограничения. Действащата сега изключителна епидемиологична конюнктура е в действие до 31 март.

По този мотив гостува на националния здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Основният фокус – по какъв начин се развиват коронавирусът SARS-CoV-2, надлежно тежестта на COVID-19 като болест, както и накъде отиват коронавирус имунизациите.

Коронавирусът

Пътят на SARS-CoV-2 е да става по-лек, само че това не значи, че по този път няма да има отклонения и то неприятни. Това е в резюме позицията на доцент Кунчев за еволюцията на вируса.

Макар че на равнище протеини геномът на вируса е изменен единствено с 0,5% от вероятното, националният здравен контрольор има вяра, че природата е умна и че вирусът върви "по упования постепенен път към ендемичност ". "Най-добрата тактика за вируса е да не е толкоз тежък и да се предава елементарно, и той върви по този път ", акцентира той. Но доцент Кунчев категорично предизвести, че този развой е дълъг, изисква много време, надлежно не може да се каже на 100% при настоящето състояние и познание дали няма да има разновидности на вируса, които да се окажат по-тежки от актуалната обстановка. Очакваме от него да стане вирус, който не те кара да влезеш в болница, който не те стопира да вършиш всичко, което вършиш всекидневно, само че дали ще стане – следва да забележим, заключи националният здравен контрольор.

"Коронавирусите са доста изменчиви. Те са в положение да изненадат в границите на един сезон с нови разновидности и даже нови варианти ", сподели доцент Кунчев. В диалога той посочи, че към този момент при SARS-CoV-2 няма нов вариант, има разновидности и към този момент няма наклонност за доста съществени промени в генома.

Статистиката за ковид

„ Когато приказваме за статистика, би трябвало да сме доста деликатни “, акцентира доцент Кунчев. Така той отговори на въпрос за какво процентът на влизащите в болница неимунизирани понижава и е много по-различен към днешна дата според данните на Единния информативен портал от казаното от здравното министерство при откриването на имунизационната акция "+ мен ". Въпросът е да се прави съпоставяне и по други линии – да вземем за пример съответствие по отношение на общото население, съгласно него. Но националният здравен контрольор сподели, че очевидно Омикрон съумява по-ефективно да заобиколи имунитета (от ваксини или предходно преболедуване). Ваксините обаче още правят работа – вижте влезлите в интензивно поделение и умрелите, там доста високият % на неимунизираните се задържа, сподели доцент Кунчев.

Той посочи и нещо доста значимо - какво ще се случва с имунитета във връзка с COVID-19 още е доста рано да се каже изрично, следва доста работа в това отношение.

Ваксините

"Имунизацията има смисъл, в случай че защищава от съществени болести, водещи до хоспитализация, в това число и гибел ". Това сподели доцент Кунчев, застъпвайки гледната точка, че в случай че един вирус не предизвиква сериозна, тежка болест, тогава имунизацията против него не е нужна.

Доц. Кунчев обаче съобщи, че не може да влезе в ролята да разяснява парадокса с Moderna, която към този момент не съумява да направи по-ефективна ваксина особено против Омикрон, само че кандидатства за незабавна приложимост на втори бустер от истинската си ваксина при пълнолетни лица. "Всичко може, само че желае време и пари – и най-много смисъл да се прави ", заключи националният здравен контрольор. И описа, че се работи по ваксина, която да покрива всички разновидности на вируса, като го нападна в неизменчиви елементи на разнообразни негови протеини по отношение на настоящето състояние – настоящите ваксини нападат вируса в S-протеина, а той е най-мутиращата му част. S-протеинът обаче е и оръжието, с което вирусът прониква в човешките (и не само) кафези.

На доктрина наподобява, че в случай че има назална ваксина, тя ще спре вируса, тъй като основава антитела в лигавицата на носоглътката, само че на процедура може и да не е по този начин, добави доцент Кунчев. Той засяга опита с имунизациите против грипа – че в Русия има такава, само че грипът не изчезна. "Създаването на една ваксина е извънредно муден развой, трудоемък, доста безценен ", сподели той.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР