Какво е бъдещето на АЕЦ Белене и ще затворим ли

...
Какво е бъдещето на АЕЦ Белене и ще затворим ли
Коментари Харесай

Министър Сандов отсече: АЕЦ Белене няма да отваря, а Марица Изток - ще затвори

Какво е бъдещето на АЕЦ " Белене " и ще затворим ли въглищните централи у нас?

" Аз съм представител на " Зелените ", ние разпознаваме нуклеарната енергетика като проблем, а не като решение. Ядрената енергетика не може да бъде зелена, нисковъглеродна. Съществуват и опасности от произшествия - видяхме два огромни. За страна като България, при подобен случай, тотално банкрутираме ", съобщи министърът на околната среда и водите Борислав Сандов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Министърът беше безапелационен, че въглищните централи у нас също нямат бъдеще у нас.

" Марица Изток " ще се затвори, въпросът е по кое време. Като Топлоелектрическа централа може и да не се затвори, само че енергийният съставен елемент въглища, би трябвало да стане ясно на всички, завършва. Те основават климатичните промени, те са най-големият фактор за парниковите газове. В същото време тези предприятия дължат доста пари поради квотите. Затова стопански, екологично и енергийно ние би трябвало да излезем от въглищните централи ", съобщи Сандов.

Той акцентира още, че на страната ни има наложени голям брой наказания за мръсния въздух.

" Искам да свалим розовите очила. България е в доста неприятно положение във връзка с законодателството. Лошо здравословно положение, грозни картинки, сметища, въздух, води - съвсем по всяко едно направление имаме наказателни процедури. В момента са 18. Има импортирани законопроекти, които да смъкват 3 от тях. Надявам се да извърша уговорката, който съм поел - доникъде на годината да свалим 6 от наказателните процедури. Но ни догонват други ", посочи вицепремиерът.

Той разяснява и въпросът със градежа на " Алепу ".

" Предстоят дейности на РДНСК, те би трябвало да съгласуват всичко с нашето министерство. Експертите ще се произнесат по какъв метод да бъде възобновен теренът. Най-добре е да бъде заровено това оборудване, отчасти или напълно. Ако бъде заровено, ще се възобнови ската. И ще би трябвало да се засадят локални типове ", сподели още министърът.

Сандов направи коментар и по отношение на недоволството към статута на Национален институт по метеорология и хидрология.

" Сменя се единствено принципалът на института. Това не води до промени в числовия състав, заплатите. Имаше мощно политически стимулирани дейности, изключително от шефа на института. Надявам се, че откакто законът за водите към Министерство на околната среда и водите бъде признат, чиновниците ще схванат, че това ще бъде потребно за работата на института ", разяснява Сандов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР