Метеорологичното явление Ел Ниньо, което се наблюдава от миналата година,

...
Метеорологичното явление Ел Ниньо, което се наблюдава от миналата година,
Коментари Харесай

Край! Ел Ниньо си отиде, иде Ла Ниня! Свършват ли климатичните аномалии?

Метеорологичното събитие " Ел Ниньо ", което се следи от предходната година, е завършило, оповестиха от Австралийското бюро по метеорология във вторник, заяви Ройтерс.

Бюрото изясни, че въпреки някои климатични модели да плануват прекосяване към " Ла Ниня " по-късно тази година, към момента не е несъмнено дали това ще се случи.

" Ел Ниньо завърши ", оповестиха публично австралийските метеоролози.

Ел Ниньо и Ла Ниня са две противоположни етапи на климатичното събитие, известно като Ел Ниньо-Южноосцилация (ENSO). Те са най-силните и периодически вариации в световния климат и се демонстрират в тропическата част на Тихия океан.

Ел Ниньо е етапа, характеризираща се с извънредно топла повърхностна вода в централната и източната част на Тихия океан. Това води до обилни атмосферни промени, в това число промени във преваляванията и температурите по целия свят. Обикновено, Ел Ниньо се асоциира със суша в Австралия и Индонезия, както и с нараснали превалявания в Южна Америка и югозападните Съединени Стати.

От друга страна, Ла Ниня е характеризирана с извънредно студени води в тези същи райони на Тихия океан. Тя води до противоположни атмосферни промени, като увеличение на преваляванията в Австралия и Индонезия и суша в Южна Америка. Ла Ниня постоянно води до по-хладни и по-влажни условия в северните тропици.

Разликите сред Ел Ниньо и Ла Ниня са значими, защото те въздействат на световните метеорологични модели. Ел Ниньо може да докара до топли зими в северната част на Съединени американски щати и Канада, до момента в който Ла Ниня може да аргументи по-студени и снежни условия. В Азия, Ел Ниньо постоянно води до по-сухи монсуни, до момента в който Ла Ниня може да усили монсунните превалявания.

Важно е да се означи, че и двете феномени са естествени елементи от климатичната система на Земята и не са директно свързани с световното стопляне, макар че изменението на климата може да въздейства на тяхната активност и периодичност. Пониманието на Ел Ниньо и Ла Ниня е от значително значение за прогнозирането на времето и създаването на тактики за справяне с климатичните промени.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР