Посоченият от президента за служебен премиер Димитър Главчев ще е

...
Посоченият от президента за служебен премиер Димитър Главчев ще е
Коментари Харесай

Политолози: Главчев ще бъде лоялен на ГЕРБ

Посоченият от президента за длъжностен министър председател Димитър Главчев ще е предан на ГЕРБ – партията, която му е осигурила политически живот. Около този извод се сплотиха в ефира на Дарик политолозите доктор Любомир Стефанов и Георги Киряков.

„ Служебното държавно управление на Главчев ще е държавно управление, което ще даде преимущество при всички положения на партията, която го е издигнала в политиката – ГЕРБ. Лоялността на партията, която го е стартирала като политик, дълго време ще бъде водеща “, съобщи Георги Киряков.

Д-р Любомир Стефанов показа тези упования: „ Притесненията ми не се разграничават. Но въпреки това, това би било прекомерно компрометиращо за ГЕРБ, които настояват, че са скъсали с някакви порочни практики и подозрения за операции. И в случай че актуалният претендент за министър председател, който евентуално ще бъде гласуван, си разреши освен това от мигане на ГЕРБ, ще изпаднем в една обстановка, още веднъж току позатихналите пристрастености и някаква първи проблясък на проговаряне на двете страни на политическото делене в България, да се вкараме в доста сходен смут на оня отпреди година и половина – политиците в България да се смятат за врагове, а не за сътрудници и съратници при ръководството на страната. Партизански залитания Главчев не би трябвало да си разреши “, съобщи Стефанов.

Стефанов разяснява и интригата, която се заформи, откакто от Политическа партия оповестиха, че Андрей Гюров нямало да откаже да стане длъжностен министър-председател, в случай че президентът му е упълномощил това.

„ Въпреки че към този момент версиите конфликтуват, сякаш той (Димитър Главчев – бел. ред.) е единственият, на който му е било препоръчано и се е съгласил. Въпреки опитите на господин Кирил Петков, който ни описа полуверсията, че господин Гюров от тяхната партия, понастоящем подуправител на Българска народна банка, бил се съгласил, аз до момента не съм чул господин Гюров да излезе и да каже в първо лице, ед.ч.: „ Да, предложиха ми, само че не ме избраха “, сподели Любомир Стефанов.

Киряков добави, че откакто Гюров е бил „ в тази конституционна шортлиста, няма по какъв начин да не му бъде препоръчано “. „ Предложено му е най-вероятно и евентуално е отказал “, сподели той.

Според него възможната изборна серпантина, в която България може да влезе при положение, че след идния предварителен парламентарен избор още веднъж не се стигне до устойчиво ръководещо болшинство и се наложи провеждането на нови избори, ще докара до европейски застой в страната.

„ Електоратът е надълбоко разграничен, обезверен и омерзен от това, което му се предлага като политически артикул “, сподели доктор Стефанов.

Той изрази вяра, че предизборната акция ще „ професионализира диалога за политика “, без да се пропуснат фундаменталните тематики за Европейски парламент.

Киряков пък изрази подозрение, че Народното събрание при длъжностен кабинет и предизборна акция ще е дейно. След измененията в Конституцията стана допустимо Народното събрание да не се разпуска до полагане на клетвата на нов парламент.

„ Парламент, в който 99% ще бъдат в предизборна акция – какъв работещ парламент ще е това? “, запита той.

И съобщи, че в случай че се търси провинен за политическата рецесия у нас, то евентуално той би трябвало да е българският гласоподавател. „ Българският гласоподавател не узрява за концепцията, че би трябвало да взе участие интензивно в тези политически процеси. За страдание, и политиците желаят хората да са само и единствено фенове на това, което между тях те си разменят. Хората би трябвало да бъдат въвличани във взимането на политически решения, а не отново на правилото " изберете ни и ние ще решаваме вместо вас ". Това го виждаме всекидневно в Русия “, изясни Киряков.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР