Какви ще са новите мерки срещу коронавируса от септември? Отговор

...
Какви ще са новите мерки срещу коронавируса от септември? Отговор
Коментари Харесай

Кунчев проговори за новите мерки. 1 300 000 ваксини на боклука

Какви ще са новите ограничения против ковид от септември? Отговор на този въпрос даде основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Той заяви и доста тревожни данни за имунизациите. На фона на ниския % имунизация у нас, страната ни е изхвърлила 1 300 000 ваксини. Кунчев не скри вярата си още през септември у нас да бъде доставена утвърдена амбивалентна ваксина срещу болестта, която е еднообразно ефикасна против класическия ухански вариант на вирус, само че и към Омикрон

„ Ние ще продължим да търсим най-точния баланс сред това да държим под надзор болестта и да не пречим на естествения живот. То ще се види и по време на акцията за изборите, началото на образователната година – сигурно ограниченията няма да са такива, каквито бяха предходната година ”, разяснява доцент доктор Ангел Кунчев в студиото на Нова тв. По думите му българите сега не се тестват толкоз, колкото хората в Западна Европа. „ Ние сме наясно, че една огромна част от заболяемостта остава в сивия бранш ”, призна доцент Кунчев.

Във вторник здравните управляващи оповестиха, че се понижава карантината за COVID-19. Изолацията за позитивните пациенти се понижава от 10 на 7 дни. Карантината за контактните от 7 става 5 дни. За лица, които са в границите на три месеца след последна имунизация - цялостна или бустерна доза, както и за преболедувалите в този период – няма да има карантина. Мярката влиза в действие в четвъртък - ден след издаването на заповедта, и ще важи до идната седмица. Доц. доктор Ангел Кунчев изясни аргументите за честата промяна на разпоредбите, които би трябвало да съблюдаваме. „ Този експертен съвет, който работи към министъра, разисква обстановката на седмична база и взема и решенията, надлежно и заповедите ще се трансформират всяка седмица. Обикновено това се случва във вторник, с административното време, належащо да се оформи заповедта, става сряда ”.

Попитан запълнени ли са значително леглата в лечебните заведения у нас, той отговори, че процентът не е висок. „ Ние нямаме даже в най-засегнатите области повече от 20% претовареност на леглата, които са избрани за COVID-19. Средната претовареност се движи в граници от 8-10 до 20% ”, сподели още доцент Кунчев. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР