Какви са икономическите предимства на Индия и кои са слабостите

...
Какви са икономическите предимства на Индия и кои са слабостите
Коментари Харесай

Икономическа суперсила: Индия ли е новият Китай

Какви са икономическите преимущества на Индия и кои са слабостите в ръководството и развиването ѝ от последните години? АРД проучва тези въпроси в публикация за напредъка и проблемите на южноазиатската страна. Според прогнозите на Организацията на обединените народи (ООН), Индия ще измести Китай като най-многолюдната страна в света най-късно доникъде на тази година.

Брутният вътрешен артикул (БВП) на Индия се повишава устойчиво от началото на хилядолетието насам, а прогнозите за бъдещето ѝ наподобяват още по-добри. За тази година се чака Брутният вътрешен продукт да достигне около 3,736 трилиона $. Премиерът Нарендра Моди разгласи следната цел: до 2047 година страната да се трансформира в развита стопанска система.

Но Кристиан Вагнер, специалист по Азия от " Фондация просвета и политика "  предупреждава, че за осъществяването на тази задача ще би трябвало да се свърши още доста работа: " За това те би трябвало да реализират трайно високи темпове на стопански напредък от порядъка на 7% годишно и в продължение на 10, 20 години ", показва той.

Демографският дивдент - проклинание или благословия?

Сред главните аргументи за упования важен стопански прогрес е структурата на популацията. Накратко казано - Индия е млада. Според Организация на обединените нации в средата на 2023 година междинната възраст в нея ще бъде към 28 години. В Китай - 39 години, а в Германия  - 45 години. в Индия не просто популацията ѝ нараства, а делът на младите нараства. В страната се приказва и за така наречен демографски дял.

Експертът по Азия Вагнер преглежда демографските трендове и от различен ъгъл. Според него икономическото развиване може да се случи " единствено в случай че има подобаващи просветителни и здравни стандарти и подобаващи работни места ". Вагнер предизвестява, че в случай че не настъпят нужните структурни промени, въпросният демографски дял ще се трансформира в проклинание.

Индия има младо население - междинната възраст е 28 годиниСнимка: Punit ParanjpeAFP/Getty Images

За да може Индия да се възползва от него, са нужни също повече и по-добре платени работни места. Вагнер показва, че сега има неуместно огромен брой претенденти за работа в обществения бранш. Той дава образец с щата Утар Прадеш, където преди няколко години към 93 000 души са кандидатствали за 62 работни места в полицията. Индийските железници също са получили над 12 милиона кандидатури за към 35 000 длъжности.

Но и обстановката с грамотността също може да се окаже спънка пред икономическото развиване. Малко под 80% от индийците могат да четат и пишат. Китай и други разрастващи се страни от Югоизточна Азия се оправят по-добре в това отношение.

Не е наложително да е опция на Китай

Инвестициите в Индия към момента са свързани със относително високи логистични разноски, а комплицираната администрация на някои места в допълнение затруднява бизнеса. " Когато фирмите напущат Китай, Индия не е безусловно на последващо място в листата ", показва специалистът по Азия Вагнер. Нейни съперници са страни от Югоизточна Азия като Виетнам, Тайланд и Индонезия.

Клаус-Юрген Герн от Института за международна стопанска система в Кил (IFW) обръща внимание на това, че страната към момента играе значима роля в индийската стопанска система, високите мита пазят пазара ѝ, а корупцията остава необятно публикувана. Индия, също по този начин, не влага задоволително спрямо Китай в научноизследователска и развойна активност.

Освен в областта на услугите, страната е мощна във фармацевтичния бранш и ИТ сферата. Технологични компании като " Епъл " все по-често търсят индустриални обекти в Индия, показва още АРД.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР