Какви са финансовите приходи за България от функциониращия вече една

...
Какви са финансовите приходи за България от функциониращия вече една
Коментари Харесай

Една година Турски поток. Изплаща ли се? Ще разберем някога, но не сега

Какви са финансовите доходи за България от функциониращия към този момент една година " Турски поток ", настойчиво именуван от държавните управления на Бойко Борисов " Балкански "?

Такъв въпрос е задал депутатът от " Демократична България " Мартин Димитров към министъра на енергетиката Александър Николов в границите на парламентарния надзор. Въпросът е писмен и на него е било отговорено през вчерашния ден.

Димитров пита съответно:

" Изграждането на " Турски поток " коства над 3 милиарда лв.. Тези средства бяха изхарчени с обещания за възвращаемост. На тази основа е значимо да се обясни какви са финансовите доходи и разноски през първата година от действието на плана.

Какви са осъществените доходи, разноски, облага от оперативната активност на " Турски поток " през 2021 г? ".

Оказва се обаче отговор не може да бъде даден. Поне не и на този стадий. Енергийният министър пропомня единствено, че държавното " Булгартрансгаз " ЕАД е построило и експлоатира разширението на " потока " - газоизмервателната станция " Странджа ", преносния газопровод от българо-турската граница, компресорни станции " Расово " и " Нова Провадия " и линейна част от разширението редом на северния магистрален газопровод (476 км).

Но във връзка с разноските, проходите и има ли облага, Александър Николов отговор не може да даде, тъй като... управителният съвет на сдружението би трябвало да даде финансовия доклад за годината (2021 г.) до 30 юни, съгласно комерсиалния закон. Това обаче не значи, че с идването на тази дата ще научим отговора на питането на депутата от Демократична България. Защото финансовият доклад би трябвало да бъде възложен първо на самостоятелен инспектор, а след това утвърден от " Булгартрансгаз ", включително и отчетът на инспектора.

Мартин Димитров не задава за първи път този въпрос. На него трябваше да дава отговор и служебният министър Андрей Живков предходната година при чуване в Народното събрание. Тогава той уточни, че за годината се чака облагата на " Булгартрансгаз " да бъде към 100-120 млн. лева, което е съотносимо с облагите от предходни години. " Ако се твърди, че инвестицията от 2,5 милиарда лева ще се върне за 10 години, годишният доход би трябвало да се усили с 250 млн. лева ", пресметна тогава Живков. В плана " Балкански поток " са вложени към 2,5 милиарда лева, само че към този момент няма никаква облага от него, съобщи още тогавашният енергиен министър.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР